Policijski glasnik

БРОЈ 49.

У БЕОГРАДУ НЕДБЉА 7. ДЕЦЕМБРА 1908.

ГОДИНА IV.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУШБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" излази једаннут, а према котреби и више пута недељпо. Претплата ое полаже у напред, и то најмање за иола године код свију полицијских сласти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 дпнара у злату. Појединп бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на предлогМинистра Унутрашњих Дела поставитп : за лекара среза златиборског д-ра Петра Перића, днпломисаног лекара бечког уииверзитета и бнвтег државног питомца. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 2. децембра 1903. године у Београду.

КРЕТАН з Е КРИМИНАЛИТЕТА у месец у овтобр у 1908. год. Према зваиичним извештајима окружиих начелстава и Унраве града Београда у току месеца октобра извргаено је у Србији : 1. Убистава 62 2. Детоубистава • 5 2. Нехотичних убистава • • ■ 2 3. Покушаја убистава 28 4. Разбојништава 12 6. Тешких телеспих новреда • 26 7. Иаљевина 140 8. Онаених кра1,а 224 9. ЈЗлонаиернн аоништајатуђих ствари • 30 Од изложс! ;х дела пронађено је: Убиотава 58 или 93 "5°/,,. Детоубистава 4 „ 80°/ о Лехотичних у истава • 2 » 100"/ о . Покушаја убистава • • 25 » 89"/оРазбојништава • • • • 9 >, 75 ч / 0 . Тешкихтелесгтнхповреда 26 » 100 п / в . Паљевина • • 13 » 97„. Опасних крађа • • • ■ 52 » 23"/ 0 . Злонамерних поништаја туђих стварн ■ ■ • ■ 5 » 16-6"/ 0 . Највећи број убистава извршен је помоћу ватреног оружја (36), затим помоћу оштрог (14), помоћу туиог (10), тровањем (1) и дављењем у води (1).

Узроци са којих су ова убиства извршена леже: у међусобној свађи за 28 случајева, у освети за 21, у користољубљу за 3, у одбрани имаовине за 3, у вршењу званичне дужности за 2, у неморалним аобудама за 2 и у страху од казне за 1 случај. За 2 с.лучаја узроци су непознати. Посматрана према местима у којима су нзвршена изложена убиства јављају се: у срезу јасеничком округа крагујевачког 3, у срезу тр1 теннчком 3, у срезу м&чванском 3, у срезу моравском округа ложаревачког 3, у срезу ваљевском 2, у срезу јабланичком 2, у срезу крагујевачком 2 (1 непрснађено), у срезу цеготинском 2, у срезу беличком 2 (1 непронађено), у срезу бањском 2, у срезу нишком 2, у срезу јадрапском 2, у срезу пожаревачком 2, у срезу млавском 2, у срезу подунавском 2, у срезу бољевачком 2, у срезу зајечарском 2, у срезу пожегаком 2, у срезу моравичком 2 (1 непронађено) и ио 1 у срезовима: гро чанском, пчињском, лепеничком, кључком, деспотозачком, атеасиначком, посаво-тамвавском (непронађено), рађевском, рамском, љубићском. качерском, орагнком. јасеиичком округа смедеревског, добричком, прокупачком. косаничком*, ариљском, златиборском, студеничком и у вароши Ћуприји. Детоубиства су извршена по 1 у срезовима: пчињском, левачком, бањском(непронађено), мо))авичком и уварошиНишу. Нехотична убиства извршена су по 1 у варошима : Шапцу и Београду. Нокушаји убистава извршени су: у срезу пожаревачком 4, у срезу јасеничком округа смедеревског 3, у срезу пчињском 2 и по 1 у срезовима: врачарском (непронађен), јабланичком (ненронађен), лесковачком, крагујевач!:ом, јасеничком округа крагујевачког, кључком, жуиском, параћинском, ресавском (непронађен), бањском. нитиком, звишком, млавском, подунавском, бољевачком, прокупачком, добричком, пожешком и рачанском.

* Ово убиетво извршилп су непознати Арнаути 1 из Турске.

Скоро сва ова дела извршена су у међусобној свађи и освети. Гаабојништва су извршена по 1 у срезовима: тамнавском, пчињском, поречком, ресавском (непровађено), азбуковачком, посаво-тамнавском, голубачком, зајечарском (непронађено), добричком (непронађено), косанпчком, црногоЈ)ском и у вароши Београду. Тешке телесие повреде извршене су: у срезу гружанском 3, у срезу ваљевском 2, у сре^у јадранском 2, у срезу поцерском 2, у срезу студеничком 2 и по 1 у срезовима: грочанском, тамнавском, пчињском, крагујевачком, кључком, жупском, темнићском, мачванском, хомољском, таковском , орашком , јасеничком округа смедеревског, рачанском, ужичком и V вароши Нишу. Паљевнне су извршене: у срезу параћинском 9, у срезу беличком 6, у срезу бањском 6 (1 пронађена), у срезу бољевачком 6, у срезу космајсхом о, у срезу звишком о, у срезу лепеничком 4, у срезу жупском 4, у срезу деснотовачком 4, у срезу моравском округа нишког 4, у срезу подунавском 4, у срезу прокупачком 4, у срезу пожешком 4, у срезу златиборском 4, у срезу јасеничком округа крагујевачког 3 (1 пронађена), у срезу сврљишком 3, у срезу нишавском 3, у срезу пожаревачком 3, у срезу рачанском 3, у срезу студеничком 3 (1 пронађена), у срезу жичком 3(1 пронађена), у срезу посавском округа београдског 2 (1 пронађена), у срезу колубарском округа београдоког 2, у срезу посавском округа ваљевског 2, у срезу власотииачком 2 (1 пронађена), у срезу крагујевачком 2 (1 пронађена), у срезу копаоничком 2 (1 пронађена), у срезу расинском 2 (1 нронађена), у срезу лужничком 2, у срезу мачванскзм 2, у срезу поцерском 2 (1 пронађена), у срезу хомољском 2, у срезу јасеничком округа смедеревског 2, у срезу заглавском 2 (1 пронађена), у срезу зајечарском 2 и по 1 у срезовима: ваљевском (пронађена), јабланичком, масуричком, нчињском, гружанском, поречком, трстенпч :ом, ражањ-