Policijski glasnik

врој 18.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 3. МАЈА 1909.

година v.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА „ПОЈ1ИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. Претилата се нолаже у напред, и то најмаље за нола године код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска иадлепгтва, а за све друге иретплатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО пи П Е Т А Р I ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ Краљ Србије проглашујемо и овјављујемо свима и овакоме, да је Народна Скуиштина, сазвана у ирви редован сазив за 1. октобар 1908. године на ХСН састанку 20. априла 1909. год. решила, и да смо Ми потврдили и потврђујемо : ЗАКОН о измени и допуии у закону о уређењу округа и срезова од 18 марта 1905 године, који гласи : Други одељак чл. 68. закона о уређењу округа и срезова замењује се овим: Избори окружних посланика за целу земљу за четворо-годишњу периоду извршиће се 1910 године, у прву недељу по Сретењу, а дотле ће важити раније извршени избори. Ова измена постаје закон, кад је Народна Скупштина усвоји и Краљ потврди, а ступа у живот, пошто протеку десет дана од дана објаве у службеним новинама. Преиоручујемо Нашем Министру унутрашњих дела да овај закон обнародује, свима Нашим Министрима да се о извршењу његову старају, властима пак заповедамо да по њему

аоступају, а свима и свакоме да му се покоравају. 26. априла 1909. год. у Београду. П Е Т А Р с. р. (М. II.) видео и ставио државни исчат, чувар државног аечата, Министар иравде, Ст. Д. Рибарац с. р. (Јредсвднип Министарског Савета, Стојан Новаковић с. р. Министар грађевина, Ник. П. ПашиЋ с. р. Министар иросвете и црквених иослова, Л>уб. СтојановиЂ с. р. Министар унутрашњих дела, Св. Милосављевић с. р. Министар иравде, Ст. Д. Рибарац с, р. Министар иностраних дела, Д Р - М- Ђ- МиловановиЋ с. р. Мипистар финансија, Ст. М. Проти-ћ с. р. Министар војни, иочасни ађутант Њ. В. Краља, ђенерал, Иих, ЖивковиЂ с. р. Министар народне иривреде, Ј. ПродановиЋ с. р.

РАЗГРУПИСАВАЊЕ ОПШТИНА Указом Његовог Величанства Краља Метра I. одобрена су решења Народне Скупштине, сазване у први редовни сазив за 1. октобар 1908. године, од 11. и 17. априла 1909. године, која гласе:

»да се село Двориште одвоји од своје садање општине снеготинске, усрезуголубачком, округа пожаревачког, и да само за себе оснује нову општину под називом: општина дворишка, у истом срезу и округу ;« „да се село Овсиљице одвоји од своје садање општине велико-вртопске , среза и округа нишког, и споји са општином доњо-душничком, истогасрезаи округа;« „да се варошица Мионица одвоји од своје садање општине мионичке, у срезу колубарском, округаваљевског, и да сама за себе оснује нову општину под називом: оиштина в. мионичка, у истом срезу и округу.« Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, "23. априла 1909 г. у Београду.

0ПТУЖЕНИ чиновници

На предлог Министра Унутрашњих Дела, решењем Министарског Савета од 28. Фебруара 1909. год. П№ 4208, на основу § 57. закона о чиновиицима грађ. реда, оптужен је првостепеном ћупријском суду Баса ПоиовиК, бив. писар среза деспотовачког, за дела, која се казне по §§ 106., 111., 112.. 113. и 114. казн. закона.

На предлог Министра Унутрашњих Дела, решењем Министарског Савета од 2. априла 1909. год. П№ 5796, на основу § 57. закона о чиновницима грађ. реда, оптужени су нрвостепеном крагујевачком суду Ђорђе Костић , бив. начелник среза гружанског, за дела, која се казне по § 111. казн. закона, и Миладин РадојчиА., бив. писар истог среза, за дела, која се казне по §§111. и 133. т. 5. казн. закона.

На предлог Министра Унутрашњих Дела, решењем Министареког Савета од