Policijski glasnik

ВРОЈ 1.

У БЕОГРАДУ, 11ЕДЕЉА 9. ЈАНУАРА 1911.

ГОДИНА VII

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" излази једанпут, а према потреби и више нута недељпо. Претпдата ее полаже у напред, и то најмање за пода- годинв код свију подицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и ошпишска надлештва, а за све друге претилатнике у ошпте 12 динара годишње. За иностраиство: годишње 24. полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласиика" нс продају се. Рукописи се не в]>аћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Његово Величанство Краљ Петар I. благоволео је, на предлог Заотупника Министра Унутрашњих Дела, Министра Финансија, одликовати: Орденом Св. Саве четвртог степена i Венијамина Шарковића, трговца из Рашке. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 1. јануара 1911. године, у Београду. Његово Величанство Краљ Нетар Ј. благоволео је, на предлог Заступника Министра Унутрашњих Дела, Министра Финансија, одлпковати: Орденои Св. Саве пвтог степенх : Љубомира Курсулића, трговца из Рашке. Из канцеларије Министарства Унутран Љ бих Дела, 1. јануара 1911. године, у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I., на нредлог Заступника Министра Унутрашњих Дела, Министра Финансија, а по саслушању Министарског Савета, решено је: да се Драгољуб М. Иетаковић, полицијски писар прве класе среза мачванског на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе с тим, да му се на име помоћи издаје из државне касе 30°/ о од његове досадашње плате. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 30. децембра 1910. године, у Веограду.

Р А С П И С свнма окружним начедствииа Из извештаја инспектора подручног ми Министарства, извештаја окр. начедника.

као и из појединих конкретних случаЈева, који су ми доставл.ени услед жалби увидео сам, да многи срески начелници, противно § 156. а. крив. судског иоступка, држе дуже у притвору лица, која су стављена нод кривичну истрагу и притвор, но што горе поменути законски пропис допушта. Иравдање тих ереских начелника, да се истрага не може брзо да оконча, неосновано је у већини случајева, пошто су ретка казнима дела, која се ни за месец, а особито за два месеца, не би могла довршити. На против, из појединих случајева видео сам, да је томе узрок немарност чиновника, који на ислеђивању тих кривица ради и недовољан надзор среског старешине над радом по тим предметима ; јер се дешавало да по неколико дана, па чак и месеци иследне власти нису ништа радиле по предметима, по којима су кривци већ стављени у притвор. Кривична дела, по којима су кривци у притвору, по самој природи су хитна и рад на ислеђењу тих дела не сме се ни у ком случају запостављати, нити без стварног разлога одуговлачити. С тога препоручујем томе начелству и свима среским начелницима да најозбиљније стално настојавају, да се сва кривична дела, за која кривци буду стављени у притвор, одмах и неодложно извиђају и кривци што пре, а најдаље у законом одређеном року, суду спроводе. Дешава се да одуговлачење истраге по овим делима, често бива зато, што општински судови не шаљу одмах уверење о владању и имовном стању за окривљене, или што се друге иследне власти одмах не одазову захтеву власти, која води истрагу, и која од њих тражи да испитају извесне сведоке, или да упуте поједина лица ради суочења, или да учине потребан увиђај, претрес и томе слично или што позвани сведоци неће да предстану власти по позиву и т. д. А међу тим срески начелници, као иследници, према свему томе остају равнодушни, не водећи рачуна, што због таке немарности притворена лица остају дуже у притвору но што то закон допушта и гато резултат истраге захтева.

Да овога не би било, ја нрепоручујем истражним властима, да уверења за притворене кривпе траже чим донесу решење о иритвору. На случај да се општински судови не одазову томзахтеву, онда нека срески начелници, према небрежљивим општинским председницима примене најстроже казне, на које им закон даје право. А ако се деси, да се која од истражних власти не одазове у остављеном року захтеву оне власти, која води истрагу, онда одмах о том треба известити свог претпостављеног окружног начелника. Начелник окружни наредиће да се одмах по тражењу поступи и у исто време одговорног чиновника узети на одговор и казнити, ако је то у његовом подручју, а ако је у другом округу, он ће мене о томе депешом известити, како бих ја предузео даље што треба. Кад нак сведок неће да предстане по нозиву, онда нека се иследна власт користи правом § 99. крив. поступка и такве сведоке добави силом своје власти, па за неоправдан недолазак казни их, као што пронисује речени законски пропис. Среским начелницима стављам у дужност да они воде лично истрагу по свима тежим делима, а особито по оним која новлаче притвор. Изузетак од тога може бити само у случајевима када су они снречени другим службеним послом , но и тада истрага се има водити под њиховим надзором и упутством. Окружним начелницима препоручујем да се сваком приликом, када врше ревизију као и у сваком другом случају уверавају прегледањем акта по којима су кривци у притвору, да ли срески начелници у свему поступају овако како наређујем, па за свако противно поступање, одговорне чиновнике казне у границама своје власти и мене о томе извештавају. Овај нретпис нека се саопшти на потпис свима полициским чиновницима ради знања и управљања. НБр. 25019 29. децембра 1910. год. у Београду. Застуиник Министра унутрашњих дела, Министар финансија, Стој. М. ПротиЋ с. р.