Policijski glasnik

СТРАИА 16.

НОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Милосав Идић, олуга, родом из Баточине, извршио је крађу своме газди Мити Бе.шћу, каФ.еџији нз Пожаревца, на затим побегао. Он је отар 22 године, раота оредњег, пдав, ћооав. Депеша начедотва округа ножаравачког Бр. 10 4. Илија Михаилови?! и Ђурђе - Владимир - Митровић, оба из Лугавчине, одговарају за опаону крађу ади се надазе у беготву. И.шја је отар 3 5 година, виоок, оувоњав, црномањаот, бркова омањих. Од оообеиих знакова има младеж на дицу, Ђурђе је отар 3 6 година, виоок црномањаот, бркова малих у лицу оув. Депеша начелника среза подунавског Бр. 40. Катида Миљковић-Шундлер, ообарица из Земуиа, на преваран начин узела је од сваотике Светозара ИгљатовЖћа, каФоџнје овдашн.ег, следеће отвари: један палето, зимоки — црн, једну цпцаиу оукн.у, једну блузу од порхета, једне нове ципеле —шевро на дугмота, један свиден шлајер, један златан мротен са црвеним каменом. Оа овима отварима Катица је отумарала незнано куд. Катица је отара 17 — 18 година, ородњег рас/га, плава. Од оообеннх знакова има : на лицу два видна младежа, један над горњом уоном а други испод доље уоне. Акт кварта оавамалскот Бр. 112. Михаљ Кираљи, војни бегунац ауотро-угареки, који је био на дечењу уужичкој војној болници, побегао је из ове и украо пар болнпчароког одеда, које је обукао. Михал. јо но народности Мађгр и говори оамо мађарски. Он је отар ? 1 — 2 3 године, без браде, црномањаот, пун, средњег раста, са на гареним усницама. Депеша иачелотва ужичког Бр. 302. Препоручује ое полицијоким н онштиноким влаотима, да за овим побоглим лицима учине најживљу потору, и у одучају пронадаска стражарно их упуте влаотима које оу потернице издале, с позивом па означене бројеве акта или депеша. СКРЕЋ.К СШ ПАЖЊА 30. прошлог месеца непознати крадл.ивац украо је ТЈорђу Грбовићу, овдашњем, једне чезо зелено обојене и једног коња. Коњ јс длаке доратаоте, у леву задњу ногу путаст, на челу цветаот. Акт кварта варошког Бр. 18 442.

КРАЂА СТОКЕ (Јрећку Васиљевићу, из Амерића, украдена јо једна кобила, матора 4 године, врана, цветаота, виоока 156 см. оа жигом „К". Деиеша наче.шика среза космајског Бр. 398. Обраћа се пажња овима полицијским и општинским вдасшма на ове крађе и крадљивце.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампариј

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА

У иочетку овога меоеца једна наша виђена личност извеотила је полицију, да је добила једно анонимно нисмо, у коме је непознато лице извештава да је иротиву љеног живота органнзована завера, и да је то дице изабрано за извршиоца дела, али да оно то не може извршити. већ хоћо целу ствар да открије, то да ови буду похватани. У том нпому то лицо прича : Једнога дана, меоеца иовембра пр. год. оно је ое враћало у Београд из Пешто, где је било код овојих рођака. У путу, у возу, олучајно ое упозна оа „четири господина човека", међу којима је био и један београдски адвокат. У разговору ова оу га гоопода питала од када је у Београду, познаје ли ову виђену личноот, је ли познат у Београду итд. Он им је одго-

ворио да је у Београду већ I 6 година, да јо овуда добро познат, пошто је скоро у свакој кући радио, да ту личност тако иото добро познаје пошто је и код ње у кући радио. II тако у разговору дошли с.у и у Београд, где су га гоопода иозвала да иде оа њима. Са њима је отишао у једну каФану где оу гоопода нешто између ссбе говорила, па га позвали у стаи адвокатов, где је још један њему иепознат госиодин дошао, и где оу му понова иочели упућивати разна питања: о њему, породици његовој, има ли децо, има ли каквог имања или нара итд. II када им је на ова питања одговорио онда му је јодаи од господе рекао : «Видите, ви со толико мучите и радите на нишга немате. Ми ћсмо вам негито преддожити што треба да извршите па ћете бити срећии и богати, и моћи ћоте оа вашом породицом богато живети", и тражили оу му да им обећа и да реч, да ће учинити што му предложе, па ако добро оврши добиће 30.000 динара. Као сиромах човек он је ое полакомио на, тодики новац и приотао, и тада оу му они саопштили да је њихов план да ое та дичност ма на који начин уништи — убије, да ће ое то извршити уокоро и да он то изврши, али до тога доба да пази да ое не изговори и но изда, јер ако то учини овршено је и оа њоговим животом. Нооде овога ова господа још два пута оу била у Београду и рекли му да ће ое то овршити у меоецу Јануару п да ће и они ту бити.

„Никада ниоам био убица, а нећу ни да будом, и хоћу ово да спречим јор ћу иначо издудети, а новац који ми ое овако даје не треба ми® — веди ое даље у писму. С тога оно о овоме извештава и каже да ће, када се сви скуие, пиомом извеотити и означити место где ћо сви на окуиу бити, и гдо их лако ове могу похапсити. II он ћо тамо морати бити јор ће, иначе, пооумњати да их је издао. Када ови буду на окуиу он ћо иослати у стан по јодном човеку иисмо са нотребним извешћем, ади „ви будите добри и продајте томо човеку, да он ништа не зна, опаковано 4 — 500 динара, јер вам то живот оиасава". Овај новац тражи оамо за то да би његова „оирота породица" док он у хапоу буде, имада шта јести. Моли, даље, да ое овом човеку, који пиомо донесе, ништа не говори, и да ое за њим не шаље ни жандарм нити ко други «јер со онда неће по-

стићи циљ", а да ое у њему има потпуно повереље. Добивши ово пиомо иолиција је посдала детектива да мотри и ухвати лице којс писмо донесе тој личнооти. Ускоро је полицији иадо у шаке и лице које је ииомо ниоало. На свомо саслушању изјавидо је да се зове Лајош Месарога, родом из Јаношхалма у Бачкој, по занимању тишдерски радпик, ожењен, и отац двоје деце. У почетку јо одрицао да јо он пиоао ова писма али јо најпооле признао да је овс ово оам измиолио и за разлог томе навео да је то чинио једино из тога разлога, да би на лак начин дошао до 4 — 500 дин. то био у могућности да овоју давнашњу жељу оотвари, — да оде у Америку. Вођеном иотрагом утврђено је, да јо Лајош дошао у Бооград почетком јула пр. године, али да је ое пријавио под другим именом као Кубик Штеван. 11 ово је учинио отога да би, ако би у овом свом предузећу уопео, лакше траг заметнуо јер га под именом Кубика не би лако могли наћи. Због употребе туђог имоиа Управа гр. Београда пресудом овојом од 10. т. мео. Бр. 92 7, казнида га је са тридесет дана затвора. Пзнооећи њогову слику модо со све влаоти и приватна лица да, ако би штогод знадо о овоме лицу, јаве Управи гр. Београда, с иозивом на Бр. 917.

Уредник Душан Ђ. Алимпић.