Policijski glasnik

СТРАНА 168.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСШ1К

1ЈРО.Ј 21.

и клевета у овим инк()им. изразима:... дЗбог М. Д. и ооталих. себичњака, каишара, лажова и кривоклетника, који гледају само себи увек нешто да придигну [1 да се на сваком послу користе... Лоле послушасмо М. и Д. и друге себичњаке, те изгубисмо толики новац, па чак и овоју имовину не слушајмо их, доста су нас вукли за нос к Па како објаве нису потписане ни од кога, нити је на истпма стављбна штампарија у којој оу штампанс, тражио је да се по чл. 22. зак. о штампи осудо на казну растурачи ових плаката: М. и Д., као и за дело из чл. 6. зак. о општ. Првостепени је суд нашао да у инкриминованим изразима: „лажови", „каишари®, »кривоклетници", — не стоји дело клевоте из чл 2'2. I ал. зак. о штампи, јор ое њиме не износи никакав одређени Факт или дело, којима се врођа част или худи углсду тужиоца, већ да у овим изразима стоји дело увреде из чл. 2-. II од. кажњиво по чл. 31. зак. о штампи, пошто со истима, као непристојним и погрдним, врођа част тужиоца. Но како се дело увроде по чл. 44. тач 1. зак. о штампи, казни на тужбу ирив. тужиоца, а овај је поднео тужбу аа дело клевете, — то со онтужени ни за ово дело увреде не могу сгављати под суд. _ Што со тичо дела из чл. 6. зак. о штампи суд јо нашао: да ово доло спада у род оиих дела, која су учињсна иротиву Формалних одредаба закона о штампи. По таквим делима, у смислу тач. 7. чл. 44. зак. о штампи истрага и суђење почињо но тужби начелства, срсске власти или Министарства Унутрашњих Дела. Међутим, овде такве тужбе нема те се окривљени М. и Д. ни за ово дело не могу стављати под суд. Према изложеноме прв. суд је решио био да се оптужени за ова дела и не отављају под суд. —- Ну Касациони Суд прнмедбама својим од 10. Фебруара 1912. бр. 1993'поништио је горњо решење прв. суда са ових разлога: Погрешно суд узима да со оптужени но могу ставити под суд за дело увреде замо зато, што је прив. тужилац поднео тужбу за клевету, а но за увреду. Кад всћ постојп тужба за дело истога рода и теже по казни,'онда самим тим фактом има се узети да таква тужба у исто времо постојп и за оно дело војо је по казни мање. Према томо суд је овде трсбао да се упусти у оцену : да ли клевета, као већо доло, не садржи у исто врсмс и уврсду и да ли, по томе, подпета тужба за кл вету не би се могла узети н за нађено доло увроде, као дело ио казни лакхие. А ово у толико пре, што је у овомо конкретном случају тужба поднста у онште због иротивиравног нааада нн част ириватног тужиоца — што обухвата и клсвету и увреду. У томе иак Факту што прив. тужилац у својој тужби није умео да употреби нрецизан правни тормин „уврода", место клевете, — и не можо бнти од утицаја, нити довољан законски разлог, те да се само због тога има узети /1а тужба ње-

гова и не постоји, и да се оптужони, услед тога, никако и не стављају под суд, јер тужбом сс као главно обухвата сама радња, а правна квалпфикација јо ствар суда. / у Ј.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Марцед Фењеш, (пређе Фајн) директор „Оегединске Нољопривредне и Индуотриоке Банке", уиропастио јо заводу нола милијона крона, па побегао из Согедина. Ои је отар 4 1 годину, стаса малог и нешто мало нагнутог напред, косе црне, бркова црних, гуотих и кратко подсечених, јабучица

Марцел Фењеш.

иопунчених, иопод левог ока има младеж. Говори немачки и мађарски. Ради лакшег проналаска износимо му и слику. Са њиме је, несумњиво, и његова жена Илона Ајзенштајн. Пронађеног треба притворити и извеотити Управу града Београда, о позивом на њен акт Бр. 18 14 9. Сава Петровић, келнер, одговара за дело из 5 173. кр. закона, али се не зна где је. Деиоша начелства округа пишког Бр. 29962. Живота Станојенић, скитница из Лугавчине, побегао је из затвора ошнгине смедеревске, где је издрзкавао казну за дело крађе. Депеша начелства окр. смедеревског Бр. 48 33. Живан Костић, земллд. из Оотруишице, окривљен је за покушај убиства, а.ш се налази у беготву. Он је стар 4 3 године, висок 165 см, смеђег лица косе и очију, бркова танких, рањен у деону руку и од тога има белегу. Депеша начелника среза посавског, округа београдског Бр. 7 54 4. Јован Ј. Јовић — Јовановић — Пантуч:и1>, тежак из Дворишта, кажњен је са тридесет дана затвора и четири месеца полицигког надзора. Он је отар 38 година, средњег

отаоа, косе и обрва кестењастих, бркова таиких кеотењастих. Акт начелника ореза голубачког Бр. 4 393. Босиљка, жена Драгомира Драгићевића, из Свилеуве, оставила је мужа и побегла оа Милорадом Тодоровићем, из Јазовника, и одвела собом мало женско дете Драгомирово. Депеша начелника среза посаво-тамнавског Бр. 6389. Светозар Живковић, из Стапара, побегао је из затвора. Он је отар 3 0 година, оредњег раста, оув, смеђ, бркова малих, у оделу сељачком. Депеша начелника ер. подгороког Бр. 6 4 72. Преноручује ое полицијским н оиштинским властима, да за овим иобеглим лицнма учине иајживл.у нотеру, и у случају проиалаока стражарно их упуте властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или денеша.

Т Р А Ж Е С Е Божидар М. Димитријевић, ковачки калФа, отумарао је незнано куд. Он је стар 16 година, плав, средљег раста, на десној обрви има белегу од убоја. Депеша начелотва окр. нишког Бр. 1321.7. Радосав, син Милорада 11. Радовића, из Леоковица, отумарао је незнано где. Он је стар 16 година, повисок, смеђ, очију црних, у лицу бео. Одело сељачко. Денеша начелника ср. ваљевског Бр. 8398.

КРАЂЕ СТОКЕ Алекси Станковићу, из Остружнице, украден је коњ длаке доратасте. матор 6 година висок 150 см. жиг положено ,К', и жиг „1" (седма нук. комаида), у леву задњу погу мало нутаст, на десној усни раопаран и белега се иознаје. Акт начелства окр. бооградоког Бр. 7 586.

Алекси Илићу, из Стрелца, украден је коњ вранац, матор 6 година. Депеша начелника ср. лужничког Бр. 4266. Обраћа се нажња овима полицијским и општиноким влаотима на ове покрађе.

МАНГУП СТОКА У селу Крупцу нађона је без сонственика кобила длаке мрко-доратасте, матора 6 — 8 година, на деђима има беле длаке, поткована, и има жиг «0". Тражи се оопственик. Депеша начелника среза белоналаначког Бр. 4698.

НАЂЕНЕ СТВАРИ Пре 2 месеца, у оелу Риињу, нађена је једна писаћа машииа снотем ((АсИог", и једна официрска сабља. Тражи се сопственнк. Акт иачелника среза врачарског Бр. 12 87.

Штампа Краљ Срп Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.