Policijski glasnik

СТРАНА 296.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 37.

7117 која гласи : в Кад у облигацији дужник каже да повериоцу дозвољава сва средства обезбођења, онда се под тим подразумева и интабулација". Али је та одлука, по нашем мишљењу, према ономе што смо напред изложили, погрешна. II. Исто лице пита нас: „Шта треба да чини неки купац имања, комо је среска власт путем јавне лицитације продала нечије имање за кривичне трошкове и од њега узела излицитирану цену, па новац употребила на исплату кривичних трошкова онога, чије је имање продато,-кад га напослетку својим решењем извештава, да не може писати за издање тапије, јер су акта продаје изгубљена ? с( На ово питање одговарамо: Прво што треба да учини дотични купац имања, то је, да се против таквог рошења среске власти жали вишој власти, у овоме случају прво начелству. Среска власт је погрешила, што је доносила такво једно решењо, јер је она свакако имала могућности писати суду за тапију и без акта продаје. Она је имала доста службсних података о томо не само, да јо дотично имање доиста продато, већ и у којим границама. Такви су подаци: бројеви доловодних протокола, под којима су заведенл попис општ. суда и протокол лицитације ; књига извршоних продаја, која се водм у уредним канцеларијама; квитаизвршног чиновника дата купцу на положену куповну цену, која често пута код марљивих и савесних чиновника увек садржи и границе продатог имања; оглас о продаји, који се налази код општинског суда и напослетку акт среско власти, којим је питан првостоп. суд о теретима на дотичном имању. На оонову свију тих службених података, које је требало изложити у једном реферату, среска је власт и могла и била дужна нисати суду за тапију. III М. Т. механџија из Страгара, пита: 1. којим је законом предвиђено, како ће се, колико и према чему наплаћивати акцис у сеоским механским радњама; 2. да ли општинска власт може произвољно буџетом сваке године одређивати величину акциса; и 3. ако општинска власт неумесно више наплати акциса, која је власт надлежна, да нареди повраћај неумесно више наплаћеног акциса. На ово питање одговарамо : 1. Плаћањо акциса прописано је Уредбом о наила&ива.њу механског од 6. VI. 1840. год., а по тач. 5. измена и допуна у овој Уредби од 7. III. 1907. г. механе у селима илаћају на име акциса у месечним ратама 6°/ 0 од годишње механске кирије. Како питач обавља механску радњу у својој згради, а Уредбом није прописан начин за оцену годишњо кирије механе, то је за наплату акциса меродавна годишња кирија његове механе

по извршној оцони пореског одбора, учињеној ради разреза пореза. 2. Према ономе што је казато у продњој тачци општинска власт нема права годишњим буџотом произвољно одређивати стопу акциса. 3. У случају неумесне наплате акциса, Уредбом се не предвиђа поступак за повраћај таквих сума, нити је одређена надлежност власти за расправу тих питања. Али, како је пом. законом о изменама и допунама у тој Уредби од 7. III. 1907. извршење тога закона стављено у дужност Министру Финансија, то се њему треба и обратити за повраћај неумесно наплаћеног акциса. м. п.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Оветозара Урошевића, зватгог „СекаПерса", проФиоијоналног коцкара и крадљивца, гражи Управа града Београда ради извесног оаолушања. Стар је око 4 5 год., висок, суво-

њав, косе и бркова смеђих, очију жућкастоплавих. Од особених знакова има: а) белегу од посекотине, у величини од 2 см., у облику праве линије, правца косог, за 4 см. изнад превоја десног лакта; б) по грудима је јако маљав, и в) на леђима има две мале бедеге од посекотине. Јевта Радовановић, циганин, из Дреновца, украо је два коња 24. тек. м-ца и побегао. Лични опио није јављен. Депеша Начелника Ср. Мачваноког Бр. 171. Милорад Николић, трговац из Зајечара, 25. тек. месеца у вече убио је у селу Рготини свога таота и ташту, и побегао. Стар је 27 год. висок, добро развијен, у опште смеђ. Депеша Начелника Среза Зајечарског Бр. 18724.

КРАЂА СТОКЕ

Миловану Стојиљковићу, из Лепенице, ноћу измећу 18. и 19. тек. м-ца украдена је кобила, матора 8 год., виоока око 140 см., ддаке црне, без белега и роваша. Са кобилом је одведено и женско ждребе, маторо 6 месеци, длаке црне. Депеша Начелника Ср.ПољаничкогБр. 92 82.

МАНГУП СТОКА Ири Срезу Врачароком налазе ое два мангуи коња: један доратаст, но носу лисаст, без роваша. а други длаке вране, са жигом цВ", такође без роваша. При истом срезу налазе се још и две кобиле, обе длаке доратасте, са жигом „ Т'< и Ђ В". Депеша Начедника Среза Врачарског Бр. 20219.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Књига : „ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА" готова је и може се добити како код нотпиоаног, тако и код овију књижара у Београду. Пошто је књига изнела 5 5 штампаних табака, више дакле 30 штампаних табака од онога, што је позивом на претплату обећано, па је придодат и регистар, то је цена књизи повећана од 5 на 8 динара, како би се покрили трошкови око штампе. Књижари у унутрашњости могу добити књигу на доплату са 20°/ о рабата, ако поруче најмање десет књига. Појединцима ћу слати такође на доплату. Димитрије С. Калај(|и1ј окружни начелник у пензији ((Његошева 8 бр. 71.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.