Policijski glasnik

СТРАНА 16.

"ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 2.

имају по закону неоспорно право: да саме свој буџет огласе за извршан, чим добију службена извешИа о томе, да Г. Министар Финансија није одобрио буџет за три месеца од ирвог иријема буџета. То исто право припада им и према окружним одборима за буџете испод 50°/ о приреза. Да би се општине могле користити овим својим законским правом, оне од своје стране морају увек тачно испуњавати одредбе из чл. 131 и 132 закона у погледу рокова, који за њих важе. Нарочито морају увек у року од 10 дана најмање одговарати на све захтеве виших власти, који со тичу буџета. Одредбе чл, 131 и 132 и оувише су јасне, да би могло бити какве сумњ^ у исправност овог нашег мишљења. Што се, пак, тиче наплате општинског приреза и расхода општинских до одобрења буџета, у томе сдучају према чл. 135 закона о општинама у свему важи нарсђење члана 6-ог закона о окружним, среским и општинсгшм буџетима: издаци се врше по прошлогодишњем буџету, а прирез се купи по стогш проштогодишњег приреза. Према овоме општински суд за сада склопиће општинске рачуне према издацима извршеним по чл. 6. закона о скружним, среским и општинским буџетима, а распоред општинског нриреза извршен према прошлогодишњој (1910 год.) стопи приреза може се у свако доба потврдити код пореског одељења. У будуће, пак, нека општински судови поступају по чл. 131 и 132 и у остављеном року нека сами оглашавају своје буџете за извршне.

Суд општине брнишке на своје питање наћи ће такође одговора у предњем обавештењу, датом општини лопушничкој. М. П.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Стојан Николић, родом из Ве.а. Кроне у срезу јасеничком окр. крагујевачком, одговара за опасну крађу. Стар је 17 год., средњег раста, дежмекаст смеђ. Акт Кварта Палидулског Бр. 136. Михаило Мићић, бив. сдужитељ Жедезничке Дирекције одговара за крађу. Лични опис није јављен. Акт Кварта Врачарског Бр. 4 609/1 9 1 2 год. На дан 7 тек. мсца непознати крадљивац ушао је у стан гђе Рене Леви, удове, из Београда, и из отвореног ормана украо: један златан женски сат са ланцем, један прстен са 9 малих дијамантских каменова, једну златну бурму и 20 дин. у новцу. Акт Кварта Дорћолског Бр. 100.

Нићифор Радић, бив. писмо разносач одговара за утају у сдужбеној дужности. Лични опис није јављен. Акт Кварта Варошког Бр. 8022. На дан 29 прошлог мсца непознати крадљивац украо је гђи Мирослави Седлачех, из Београда, ове драгоцености: златну гривну са пет дијаманата, златан брош са два дијаманта, пар златних минђуша са по једним дијамантским каменом и „срце 9 са једним плавим каменом у средини. Вредност покрађе износи око 3 00 дин. Акт Кварта Врачарског Бр. 1 8495.

МАНГУП СТОКА Четвртог дана по мобилизацији у једном вагону, на железничкој станици у Крушевцу, нађени су 6 волова без пратиоца, који су по свој прилици утоварени у Чачку или Ужицу. Волови су длаке сиво-плаве, матори су по 10 год; сајбија им ни до данас није пронађен. Акт Начелства Округа Крушевачког Бр. 12122.

У X В А Ћ Е Н Сретен Димитријевић, одбегди осуђеник Пожаревачког Казненог Завода, чију смо потерницу објавили у 28 броју овог листа од прошле год., ухваћен је у Београду.

Т Р А Ж Е С Е Синиша., син г. Михаила Поиовића, судије, из Ниша, стар 1 1 год., висок, смеђ. очију плавих, са шубаром на глави и крагном од белог каучука, и Костантин, син г-ђе Аспазије Јореиде, удове, из Ниша, стар 1 1 год., висок, црномањаст, у оделу сиве боје, са качкетом на глави, побегли оу из Ниша 2 тек. мсца. Акт Начелства Округа Нишког Бр. 39.

ПОЗИВ НА ПРЕДАЈУ По делу бегства притвореника начелника ср. драгачевског: Драгомира Којовића бив. жандарма и Финансијског стражара, родом из Вича и Драгутина, Клисарића теж. из Губереваца, до сада вођеном истрагом утврђено је да су они 18. ов м. у 4 и по сах. по подне побегли из притвора пом. начел. среског ; да су том приликом, удешеним кључем, отворили жандармску собу и узели две брзометне жандармске пушке са по 2 2 убојна метка па отишли у седо Виче и убили Ангелину ж. Милована 'Борђевића онд. и кућу јој запалили, која је са свим покућанством изгореда, па затим одатле отишли и извршили разбојништво над Миланом Главоњом теж. из Виче, и отели му 108 дин. и тако одметнути од власти отишли незнано где с намером, да самовдасно живе и кажњива дела чине (§ 2 4 3. крив. закона). С тога начелсгво окр. чачанског, а на основу чл. 9 закона о

јавној безбедности, овим иутем позива пом. Драгомира Којовића из Вича и Драгутина Клисарића из Губереваца, да се у року од 20 дана, од дана када овај оглас буде објављен у «Срп. Новинама", нријаве најближој полицијокој вдасти или најближем првостепеном оуду, што ако не учине и позиву се овоме не одазову, онда ће према чл. 10. закона о јавној безбедности бити огдашени за хајдуке. Њихов је лични опис, и то : 1. Драгомир Којовић: стар 3 2 године, раста средњег, сувоњав, образа дугуљастих, чела малог, обрва смеђих ретких, очију граорастих — оштра погдеда, носа правилног, без бркова — ћосав, брија се. Од одела имао је на себи: гуњ од шајка, Фермен чохани, панталоне од шајка, чарапе везене, опанци ђонови и капу шајкачу, и 2. Драгутин Клисарић: стар је 21 год. раста средњег, сувоњав, образа дугачких, чела широког, обрва црних. очију граорастих, носа кукастог, бркова малих црних, брија се: од особених знакова има испод обадва ува брадавице у величини кукурузног зрна. Одедо имао је на себи све од шајка, на ногама чарапе и ђонови опанци, а на глави капу шајкачу. Бр. 1 47 96. Из канцеларије начелства окр. чачанског 2 9. децембра 1912. год у Чачку, ОГЛАС Господин Министар Унутрашњих Дела решењем својим од 9. ов. мес. П. №. 172, а на основу чл. 12. б. закона о јавној безбедности повисио је уцену за хајдука АлексуАлександра Ђуришића, из Пребрезе, среза прокуиачког на 2500 динара и ова ће се сума издати онима, који га убију, ухвате или полицијској власти прокажу да она то учини. Из канцеларије полицијског одељења Министарства Унутрашњих дела 9. јануара 1913. год. П. 172.

КЊИЖЕВНИ 0ГЈ1АС Књига : „ПОУКЕ И ОБАВЕП1ТЕЊА" готова је, и може се добити у свима београдским књижарама и код експедитора Полицијског Гласнина. Цена је 8 динара. Претплатницима посдаће се на допдату кад пошљу своје тачне адресе и јаве пошту, преко које треба послати књигу. Лица и општине, које су положиле нретплату среским властима, могу накнадно подожити код истих по 3 динара и чим новац буде примљен, поодаће се књига. Диинтрије С. Калајукп окружни начелник.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.