Policijski glasnik

БРОЈ 6.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 10. ФЕБРУАРА 1913.

ГОДИНА IX

& Ф ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЈ1АСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА) „полицијски гласник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти , и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. ипостранство : годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „полицијског гласника" не продају се. рукописи се не враћају

СТРУЧНИ ДЕО 0 ИСТУПИМА 1 ) од Д-Р ТОМЕ ЖИВАНОВИЋА (НАСТАВАК) V. Истуа из § 33 4 к. з. — Ђ Да се каз ни у новцу од десет до тридесет тали-рз. или затвором до тридесет дана, вели се у овом §, онај, ноји отровне ствари и лекове без дозволења аолицајне власти држи и прод аје®. а) 1° Радња се састоји у држ&њу или иродаји отровних ствари или лекова: (1) Под отровом со има разумети свака материја, која хомијским путом дејотвује на људско тело тако, да и у малим количинама може проузроковати смрт. В. о томе Посебни Део § 17 I 2 а. (2) Под леком се имају разумети сва средства, која се сматрају као лек. а) Без значаја је дакле, далиона дејствују хемијским или механичким путем. 2 ) јј) Без значаја је такође, да ли она заиста дејствују лековито или су у ствари боз таквог дејства. 3 ) у) Без значаја јо, да ли служе као лек за људо или за животиње. (3) Под држањем отрова или лекова има се наравно разумети држањо истих ради продаје публици. Нијо дакле потробно, да со лекови или отровно ствари држе на каквом месту публици приступачном, нити у опште да се намера продаје споља може познати. 4 ) (4) Пошто се вели само „продаје", то се овде не могу подвссти остали случајеви отуђења. 5 )

Наставак рада, који је писац морао за неко време обуставити због војних дужности. *) Прот. Ргапћ § 367 III 2, према коме овде снадају само средства, која дејствују хемијским путем. 2 ) Уп. Ргаггк § 367 III 2, СНвћаизеп § 367. *) Тако 018ћашсп § 184, 5. Прот. Ргапк § 367 III 3. 2 ) Прот. у § 367. т. 3. немачког к. з., где се вели г иа продају држи, продаје или иначе другима устуиа». В. Егапк § 367 III 3.

2° Радња јо иротивиравна, кад се врши Ђ 6ез дозволења иолицајне власти к . б) Кривац 1° Извршилац је сваки онај, који нема одобрења. 2° Виност није потребна. в) Казна. Поред казне прописано је, да ће се отровне ствари и лекови одузети и продати за рачун државне касе. VI. Истуи из § 33 4 а к. з. — „Онај, коме је од иолицајне власти лечсње забрањено, воли се у овом §, а ко саољне или унутарње болести ииак лечи, да се казни затвором од једног до десет дана 1( . а) 1° Радња. со састоји дакло у лочењу болести од стране онога, коме је лечење било одобрено од надлежне власти. (1) Овде не спада дакле случај лечења од стране лица, којима није одобрено лечење. Против њих су прописане казне у Закону о уређењу санитетске струкс од 1881 год. 1 ) (2) Без значаја је, каква се болест лечи, и да ли је предмот лечоња човек или каква домаћа животиња. 2° Радња је иротиваравна снда, кад се врши од лица, ком.е је лечење забрањено од иолицијске власти. б) Кривац. 1° Извршилац може бити само лицо, којо је имало одобрењо за лечење. 2° Виност није потребна. VII. Истуии-из § 335 к. з. — „Да се казни. вели се у овом §, у новцу до десет талира: 1. Ко у води рибу трује, као и онај, који кварну у трулеж прелазећу или тровану рибу продаје". а) Радња се састоји дакле :

Чл. 16 т. 7: <( Ко нема надлежну дозволу за вршење извесног лекарског, ранарског и примаљског посла, а упушта се у лечење ради своје користи, казниће се од 50 до 200 динара или затвором од 10 до 20 дана, ирема упорности и понављању преступа". — Чл. 24 т. 26: «Апотекар или трговац, који отрове са дозвољењем продаје, ако се у лечење болесника упусти, протвв т. 15 овог члана, да се казни први пут са 200 дин., а други пут ако то учини, да му се забрани држати апотеку, отровне и и лековите ствари за свагда".

1° У тровању рибе у води. Тровање рибе се има узети да постоји, чим је у воду, где се рибе налазе, бачсна каква материја, која је у стању да отрује рибо, т. ј. чија употреба може да проузрокује смрт рибс. Није дакле потребно, да је која риба заиста отрована. 2° Или у иродаји рибе отроване или кварне рибе, која је иоч.ела да ирелази у трулеж. б) Кривац. — Виност није потребна. в) Казна. 1° Тровање рибе у води предвиђено је и у Закону о риболову од 1898 год. У чл. 25 т. 4 овог закона прописана је новчана казна од 50 до 100 динара за ово тровање, и у толико је измоњен § 335 т. 1 ст. 1., који прописује новчану казну до десет талира. 2° »За продану рибу, вели се у § 333 т. 1 ст. 2, новце да врати купцу, а риба да му се одузме и баци". 2. Ко у сред вароши или на текућој води више вароши или села свиње у обору држи, пак их не би на прву опомену уклонио". а) Радња се састоји дакле у држању свнња у обору у вароши или на тскућој води више вароши или села. 1° Пошто се вели »с.виње", има се узети, да треба више свиња да се држе у обору, што је једно Фактичко питање. 2° »У сред (( вароши значи дакле у вароши у опште, т. ј. није потребно, да је обор б-аш у сродини вароши. 1 ) б) Кривац. — Виност није потребна. 3. Ко без дозволе дивљег вредоносног звера држи". а) 1° Радња се састоји дакле у држању дивљег „вредоносног" звера, т. ј. дивље животиње, која човека може повродити. 2° Радња је иротиваравна онда, кад се врши »без дозволе". За давањо овог одобрења надлежна је полицијска власт. б) Кривац. — Виност није потребна. в) 1° „Ако би у случајима под бр. 3, 4 и 5 означонима днвља звер или ку1 ) Уп. ЦеииК 832.