Policijski glasnik

БРОЈ 8.

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 24. ФЕБРУАРА 1913.

ГОДИНА IX

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА) „ПОЛИЦИЈСКИ ГЈ1АСНИК" изј1ази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се пој1аже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину задржавнаи општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. иностранств0: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „ПОЛИЦИЈСКОГ ГЛАСНИКА" не продају се. рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Указом Њоговог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, а по саслушању Министарског Савота, решено је: Богољуб М. Марковић, полициски писар прве класо начелства округа пожаревачког, разрешава се од досадашње дужности у поменутом начелству и ставља се на расположење Врховној Команди на терет ратног кредита с правима, која му даје указ од 17. октобра 1911. године и оним, која је стекао постављењем Врховне Команде, у колико је ово у сагласности са законом о уређењу округа и срезова и законом о чиновницима грађанског реда, односно квалиФикација. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 12. Фебруара 1913. год. у Београду.

Указом Његовог Воличанства Краља Нетра I, на предлог Министра Унутрашњих Дола, а по саслушању Министарског Савета, решено је: Васа Поповић, полициски писар прве класе среза рамског; Драгић Пауновић, полициски писар прве класе среза расинског; Спира Радивојевић, полициски писар друге класе среза тимочког; Драгомир Јовановић, полициски писар друге класе среза гружанског и Стеван Николић, полициски писар друге класе среза подгорског — разрешавају се од досадашње дужности у поменутим с-резовима и стављају на расположење Врховној Команди на терот ратног кредита с правима која им даје указ : од 15. септембра 1909. год.: 2. маја 1912. год.; 29. јуна 1910. год.; 16. јануара 1911. год. и 26. септембра 191-2. годино и оним, која су стокли постављењем Врховне Команде, у колико је оно у сагласности са законом о уређењу округа и срезова и законом о чиновницима грађанског реда, односно квалификација.

Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 12. Фвбруара 1913. год. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Потра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, а на основу чл. 34 закона о пословном реду у Државном Савету, одобрили смо и одобравамо решење Државног Савета од 25. јануара 1913. године Бр. 275, донето на основу чл. 144. тач. 9. Устава, које гласи: „Да се Лука Самолеј, колар из Крагујевца, родом из Св. Вида у Корушкој и поданик аустриски,по својој молби прими у српско поданство изузотно од § 44. грађанског закона, пошто је поднео уредан отпуст из својег садашњог поданства, заједно са својом женом Хермином." Из канцеларије Министарства Унутратрашњих Дела, 11. Фебруара 1913. год. у Боограду.

РАСП ИСИ

свима окружним начелствима, Управи града Београда и суду општине београдске Господин Министар Војни 15. ов. мес. под П.Бр.459 издао је распис штампан у 23 броју »Срп. Новина® од 29. ов. м., који гласи: „На основу чл. 1, 2, 3, 8, 10, 14, 15, 16 и 20, а у вези чл. 35 закона о потпори војних инвалида Наређујем : Да со саопшти: како онима, који су у овом рату рањени и услед тога за рад и привреду онеспособљеви, тако и породицама оних, чији су једини хранитељи погинули у рату или од добивених рана помрли а сиротног су стања, да имају права тражења инвалидске потпоро и то од дана свршеног рата — демобилизације — па у року две године дана. Посло овог рока, сходно пропису чл. 35 закона о потпори војних инвалида, њихове ће молбе бити одбијене админиетративним путем, услед застарелости.

Пуковске окружне команде, полициске и општинско власти строго ће се придржавати наређења оштампаног у распису »Српских Новина" Бр. 191 од 5. септембра 1902. године и службоном војном листу Бр. 35 од 5. септембра 1902. године ПБр. 2055". У саопштењу предњега препоручујем начелству — управи — суду — да о овоме распису упозна грађанство у његовом подручју и стара се да се исти у свему и тачно извршује. П№ 199. 31. јануара 1913. год. Бооград. Министар Унутрашњих Дела., Стој. М. ПротиЋ.

Свима окружним начелствима и Управи града Веограда. Духовни суд Епархије Београдске актом од 23. пр. м. Бр. 419 известио је ово Министарство, да бракови закључени у Аустро - Угарској између наших држављана и там. поданица код општинских и др. судова по там. законима, према § 60. грађ. закона не могу имати законско важности, те према томе, не могу бити ни уписани у протоколе венчаних код дотичних наших цркава. Доставља се предње томе начелству — Управи — и препоручује му се, да у будуће, када му овакови изводи буду достављени, даље по закону поступи и издејствује, да дотична лица брак накнадно саобразе нашим законима, како би им се ови код наших цркава и власти признавали, и како дотична лица не би искусила казне због ванбрачног живљоња. Овако ће поступити она начелства, којимасу ови изводе воћ послати писмом овога Министарства П.Бр. 16377 од 15. децембра прошле године. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела9. Фебруара 1913.г. П№ 1163. у Боограду.