Policijski glasnik

БРОЈ 19.

У БЕОГРАДУ, ИЕДЕЉА 26. МАЈА 1913.

ГОДИНА IX

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИИИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА)

„полицијски гј1асник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију иолицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. иностранство : годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „полицијског гласника" не продају се. рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовог Величапства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњнх Дела, одобрено је решење Државног Савета од 26. априла ове год. Бр. 978. које гласи: »Одобрава се Министру Унутрашњих Дела, да на оправку патоса у болничкој згради у Прокупљу по прегледаном и одобреном иредрачуну у обављеној лицитацији може утрошити 2599 две хиљаде пет стотина деведесет и девет динара, а издатак ставити на терет Вапредних Расхода а санитетског буџета за 1913. годину на оправке и доправке болница и других санитетских грађевина«. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 14. маја 1913. год. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Цетра I, на нредлог Министра Унутрашњих Дела, одобрено је решење Иародне Скупштине, сазване у први редован сазив за 1. октобар 1912. године, на XXIX редовном састанку 13. маја 1913. године, које гласи: „да се село Мајур, одвоји од досадашње општине шабачке и образује нову оинггпну под називом општина мајурска«. Из канцеларпје Министарства Унутрашњих Дела, 16. маја 1913. год. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, одобрено је решење Народне Скупштине, сазване у први редован сазив за 1. октобар 1912. године, на XXIX редовном састанку 13. маја 1913. године, које гласи: »да се село Чукуровац одвоји од досадање општине љуптенске у срезу моравском округа нишког и споји са општином врћеиовачком у истом срезу и округу." Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела, 16. маја 1913. год. у Београду.

Указом Његовог Величанства Крал>а Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, одобрено је решење Народне Скупштине, сазване у први редован сазив за 1. октобар 1912. године, на XXIX редовном састанку 13. маја 1913. године, које гласи: »да се село Шљивовац, одвоји од досадање општине крављодолске у срезу и округу пожаревачком и споји са општином пољаначком у истом срезу и округу <с . Из канцеларије Министарства Унутраитњих Дела, 16. маја 1913. год. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Петра I, на предлог Министра Унутрашњих Дела, одобрено је решење Народне Скупштине, сазване у први редован сазив за 1. октобар 1912. године, на XXIX

састанку 13. маја 1913. годпне, које гласи: в да се села: Равпа Бања, Стара Бања и Маровце у срезу јабланичком округа врањског, одвоје од досадање општине бањске и образују нову општину под називом општина „равно - бањска (С у истом срезу и округу. Из канцеларије Министарсгва Унутрашњих Дела, 16. маја 1913. год. у Београду.

СТРУЧНИ ДЕО ЗАДРУЖНО НАСЛЕДНО ПРАВО по ГРАЂАНСКОМ ЗАКОНИКУ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ

(НАСТАВАК) Како је обезбеђен удовички ужитак против задужења и отуђења задружнога имања? Јер, ако удова не би имала, у том погледу. никаквих гарантија, задруга би могла то њено право ужитка уништити отуђујући цело задружно имање односно задужујући се до инсолвенције. Ми знамо да, за обезбеду свога ужитка, удовица има ту привилегију да се њен ужитак ие мора, изузетно од §. 342. Грађ. Зак., увести у баштинске књиге (Решење од 17. Априла 1858. год., зб. XI., стр. 65., код §-а 414.Грађ. Зак.). Ту исту привилегију има и удова у задрузи, што значи да она нема да се боји од оних горе наглашених евентуалности. Ако је задружно имање, као презадужено, пописано, односно онога дела тога имања на коме постоји удовички ужитак може се, јавном продајом, отуђити само Гиа ади1епА1. Исто ће тако бити и онда ако би задруга сва добра (у колико се томе не би противио §. 471. Грађ. Суд. Пост.)