Policijski glasnik

БРОЈ 36

У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 30. СЕПТЕМБРА 1913.

ГОДИНА IX

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА) „ПОЛИЦИЈСКИ ГЈЈАСНИК" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. за иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „ПОЈ1ИЦИЈСКОГ ГЛАСНИКА" непродајусе. рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ми П Е Т А Р I. ЧО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ КРАЉ СРБИЈЕ На предлог Нашег Министарског Савета, -а на основу § 5. Устројства Централне Државне Управе, прописујемо ову У Р Е Д Б У о УРЕЂЕЊУ 00Л.0Б0ЂЕНИХ 0БЛА0ТИ ГхААВА ПРВА. О Општинама. Члан 1. Свако село, варогаица или варош, што се приликом заузећа затекло као општина, односно прва управна јединица, остаје и од сада тако, у колико управне власти не нађу разлога да то промене, било спајањем више села у једну општину, би^о разгруписавањем у више општина. Члан 2. Синор општине одређује ср_:ска власт. Овако једанпут образоване општине могу се мењати само ио одобрењу Министра Уну^рашњих Дела. Члан 3. У свакој опшгини постоји општинска власт. Члан 4. На челу општинске власти стоји предсодннк, коме се, за, вршење општинских послова, додаје по један кмег за свако село у саставу општине. На случај болести или одсуства, председника засгупа писмени кмет, д ако писмених нема, онда најстарији по годинама. Свака огиптина има по једног писара, а по иотреби и више, и потребан број оружаних служител^а.

Члан 5. Општинског председника, кметове и писара поставља среска власт из редова одабраних грађана у општини а где изискује потреба могу се узети и други способни људи из других општина, који хоће да се на:тане у тој општини. Председника, кметово и писара смењује среска власт, кад год за то нађе разлога. Служитеље прима и отпушта председник општине, али то мо г у учинити и среске власти кад год нађу да општински служитељи не врше тачно своју дужност. ) Члан 6. Општинска власт управља свима општинским пословима и општинским имањем, врши полициоку и управну власт, и све остале државне послове који јој се у дужност ставе. Члан 7. Општински председник суди све грађанске спорове о покрегности и непокретности и потрице у општини у вредности од 20—50 динара а кметови села до 20 динара. Кад год се парничари не сложе о вредности, њу одређују три вештака које бира председник односно кмет кад је реч о његовој надлежности. Противу пресуде сеоског кмета жалба се изјављује председнику општине, а противу пресуде председника среској власги. Жалба на пресуду сеоског кмета даје се усмеџо, а на пресуду председника писмено. Жалбе се дају у року од пет дана од дана саопштења, и подносе непосредно власти којој су упућене. Одлуке донесене по овим жалбама извршне су. Члан 8. Општински председник п кметови суде по души и по правди. Поступање у парницама и пресуђивање бива усмено и кратко, и одмах се саопштава пресуда. Председници уводе своје пресуде у нарочиту књигу, из које ће се видети: дан суђења, име и нрсзиме парничара, докази и како је пресуђено.