Policijski glasnik

ВРОЈ 38. У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 13. ОКТОБРА 1913. ГОДИНА IX Ф ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА (ВЛАСНИК МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА)

»полицијски гј1асник" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. претплата се полаже у напред, и то најмање за пола године, код свију полицијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. за иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. поједини бројеви „ полицијског гласника " не продају се. рукописи се не врађајј

СЛУЖБЕНИ ДЕО УРЕДБА о УРЕЂЕЊУ ОСЛОБОЂЕНИХ ОБЛАОТИ

(НАСТАВАк) Организација судова у заузетим обласгима. Члан 48. У заузетим областима у сваком округу установљава се окружни суд. Окружни суд састоји се из једног судије, једног секретара, и потребног броја писара, које све поставља Краљ на предлог Минисгра Правде. Потребан број практиканата поставља сам судија. Члан 49. У случају кад судија због какве препреке није на дужности заступаће га секретар. Члан 50. Пуноважну седницу за суђење кривичних предмета састављају: судија, секретар и писар, а за суђење грађанских предмета: судија, секретар или писар, и један судија — грађанин. Члан 51. Општински одбор окружне вароши изабраће на годину дана пет судија и три заменика, и њихова имена јавити суду. Служба судије — грађанина обвезна је и бесплатна. Њих по потреби за суђење позива окружни судија. Члан 52. При сваком окружном суду постављаће се заклети тумачи на предлог суда, који ће вршити у исто време и превођење акта. Ако једна страна оспорд тачност рада тумачевог, онда ће ср дотичне исправе послати Министарству Иностраних Дела о трошку криве стране.

Члан 53. Окружни суд суди све грађанске парнице, које прелазе надлежност општинских судова, и сва преступна и злочина дела, која спроведу среске власти. Исто тако он суди и сва војна кривична дела, која му на суђење спроведу војне власти. Члан 54. Грађанске парниде, без обзира, на вредност, кад се оае тичу имовине или иптереса државе, округа, среза, општине, или ма које јавне установе, суди окружни суд. Члан 55. Окружни суд врши све друге послове које у старим границама Србије раде првостепени судови или поједине судије, осим потврђења преноса непокретних имања и стављања обезбеђења. Сви правни послови који се односе на потврђење уговора о куаовини и иродаји као и задужења хипотеке, који су извршени у времену кад је Србија објавила рат Турској, неће важити и неће се расправљати пред судовима, докле год заузете области не буду присаједињене (анектиране) Краљевини Србији, када ће се то нарочито регулисати. Полициске власти привремено ће решаваги питање о државини. Ово решавање биће само у погледу одржавања реда, а одлуке донесене неће повлачити никакве правне последице, нити стицање каквих нрава. Члан 56. Притежаоцима меница, које су издане пре доласка српске војске у освојене области, а чији рокови плаћања падају у време кад није било суда, па су услед ратног стања били у немогућности да у међувремену од кад су турске власти престале да функционишу у освојеним обласгима, па до дана кад су српски судови у тим областима почели рад, подигну код надлежних судова протест, — оставља се да то учине до 15. септембра 1913. године. Члан 57. Суђење код окружпог суда бива јавно и у грађанским и кривичним делима, ооим случаја кад јавни морал или општа потреба не допуштају јавни претрес. Пресуда се изриче по већини гласова.