Policijski glasnik

ПРОЛ 45.

ПОЈШЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 357.

Највећи број самоубиства извршен је : вешањем 7, скакањем кроз ирозор 2, дављењем у води 2, ватреним оружјем 2, оштрим оружјем 2 и тровањем 1. Узроци извршењу ових самоубистава леже: у болести за 5 случајева, у дугиевном растројству за 3, у рђавом домаћем животу за 2, у љубави за 1, и за 5 случајева узроци су неиознати. Покушај самоубистава извршеи је у срезу орашком 1 ватреним оружјем, страх од казне. Општп преглед горе изложепих дела овакав је: (Вндп 356. страну). Из канцеларије Лнтропометријско-ПолицијскогОдел,еља Министарства Упутрашљих Дела, 16.новембра 1913. годипе АБр. 1433, у Београду.

СТРУЧНИ ДЕО 0 ИСТУПИЖА од Д-Р ТОМЕ ЖИВАНОВИЋА (НАСТАВАК) § 13. Иступи, којима се наноси штета општини, и који се односе на утврђења обала и река. Ови иступи су предвнђени у глави Х1ЛУ к. з„ чији је иаслов: „0 истуалењима, којима се чини штета оиштини, нарочито о онима, ноја се тичу утврђења обала и рек а"). Они ру: I. Истуии из § 392 к. з. — » Ко, вели се у овом §, у месту где је кантар иод аренду издат, оно што се у тој оиштини оиштинским кантаром мери, на штету арендатора или оиштине својим кантаром измери, да плати кантарину и од сваке чекије ио један цванцик за казну. Исто тако који 6и вино, ракију и друго ииКе, на које се акциз илаћа, крчмио онде, где акциз иостоји, а не 6и акциз илатио, да илати акциз, и од сваког акова ииКа ио један цванцик за казну". Овде су дакле предвиђена два иступа: 1. Истуи из аI. 1. — А1. 1 је замењена чланом 11 Закона о општинској морини од 31 јануара 1896 год. 2. Истуи из аI. 1. а) Радња се овде састоји у крчмењу ииИа, на које се акциз илаћа, а на које он није илаћен. б) Кривац. — Виност није потребна. в) Казна. — Прописано је, да се има платити по један »цванцик« од сваког акова пића, т. ј. од сваког акова искрчменог или од кога се је почело крчмити, а не од целог пића из подрума. II. Истуии из § 393 к. з. — »Ко се усуди, вели се у овом §, туђе свиње на своје име у оиштинску шуму иустити, како не би онај из друге оиштине жи-

ровницу илатио, да илати жировницу и да се казни ■иовчано до тридесет талира. А онај, ко,и би без дозвољења км.ета своје свиње у оиштинску шуму у жир иусиио, да илати дуилу жировницу, а свиње да му се истерају". Овде су предвиђена дакле два иступа: 1. Истуи из аI. 1. а) Радња се састоји овде у иуштању туђих свиња из. друге оиштине у шуму своје оиштине на своје име уирављеном на то, да онај из друге оиштине не би илатио жировницу. 1° Свиње треба дакле да су из друге опгатине. 2° Извргаиоц троба да их је пустио на своје име, т. ј. да пх иредстави као своје. 3° Без значаја јо, колико је свиња пуштено, једна или вигае. б) Кривац. — Потребпа је код изврншоца намера, да сопственик свиње но плати за њу жировницу. 2. Истуи из аI. 2. — А1. 2 је замењена је чланом 117 и 118 Закона о шумама од 31 марта 1891 год. III. Истџџ из § 394 к. з. — „Сваки, вели се у ово.м §, који у време кад жирородна гора роди, ма колико грмова за своју иотребу загради. да се казни затвором од једног до десет дана, и да му се ограда развали. Ако му је кмет на то дозволење дао, онда да се кмет казни од иет до десет талира ирви иут, други иут од десет до тридесет талира, и да се збаци с кметства\ а ако је такови жир другоме иродавао и новце узео, иоред казне одузеЛе му се они новци. што је за жир узео у оиштинску касу". Овдо су ^редли^ена три иступа: 1. Истуи из аI. 1. а) Радња сс овдо састоји у ограђивању за своју иотребу грмова у време, кад жирородна гора роди. 1° Без значаја јс, колико јо грмова ограђено. 2° Ограђивање грмова треба да је управљоно на то, да се жир употреби. Но без значаја је, да ли га је извршилац заиста употребио. Овај иступ је дакле свршен, чим су грмови ограђсни. б) Кривац. — Потребна је код извршиоца намера, да се жир употреби. 2. Истуи из аI. 2 ст. 1. а) Радња се овде састоји у одобравању коме, да за своју уиотребу огради жирове у време, кад жирородна гора роди, од стране кмета. 1° В. 1 а 1°, 2°. 2° Без значаја јо, да ли онај, коме је одоброње дато, заиста оградио грмове или не. Овај иступ јс дакло свршен самим тим, што је дато одобрење. б) Кривац. — Виност нијо потребна. 3. Истуи из аI. 2 ст. 2. а) Ра,дња се овдо састоји у иродавању жира другоме од стране кмета. Овај иступ је свргаен, чим је уговор закључен. б) Кривац. — В. 2 б.

IV. Истуии из § 3.95 к. з. — Ђ Да се казни, вели со у овом §, затвором од једног до тридесет дана или 71овчаном казном од десет до сто иедесет динара: 1. Ко предузме нову воденицу правити или стару премештати, па му полицајна власт то забрани ма на чију туасбу, ако он то не слуша, него ипак свој носао продузки". а) Радња се састоји дакле у иродужавању ирављења нове воденице или иремештања старе и иоред забране иолицијске власти на нечију тужбу. б) Кривац, — Виност није потребна. 2. Ко свој воденични јаз или брану против забране полицајне власти почне преиначавати". а) Радња се састоји дакле у отиочињању иреиначавања воденичног јаза или бране и иоред забране аолицијске власти. Овај иступ јс дакле свршен, чим је отпочето преиначавањо. Кривац. — 15. 1. б. (СВРШИТ.Е СЕ)

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА Суд опшгине распачске актом ,№ 522. од 3. новембра ове годнне упутио је питање ованве садржине: Да ли је правилно, да се наплаћује за општинску касу такса из т. броја 379. закона о таксама за пздање сточпог пасоша за ситну стоку поред државне таксе из т бр. 110. закона о таксама по 0'10 динара, или треба наплаћивати само о 0Л0 динара од сваког сточног пасоша па ма колпки број ситне стоке био убележен у пасошу? Одговор: За општинске сгочне пасоше, као и за уверења о својини и здрављу стоке, наплаћује се такса за државну касу, према т. броју 110. закона о таксама и то: за ситну стоку, која се гони ради продаје ван атара, дотичне оиштине у друго које место удаљено преко десег кнлометара, од једног иасоша 0*10 динара; ири преносу пасоша ситне стоке на куица 0'10 динара; за издање и пренос насоша крунне стоке 0*10 динара; и, за оверење превода (на страни језик) сточних пасоша, као и за преводе уверења за сточне сировине, које издају марвени лекари на извозним станицама од једног вагона 1 динар. За сточне пасоше и уверења о својини стоке наплаћује се такса за општинску касу према т. броју 379. закона о таксама, и то: за издање иасоша за ситну стоку, од једног пасоша 0Л0 динара; за пренос