Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

86 - | КУПУС

ђубретом, тиме се чува влага и хладовина као најважнији услов за успевање летњег купуса.

Споростасне сорте купуса, које треба да зимују напоље, добро је ако се положе на северну страну и корен загрне земљом. Практично то се изводи на следећи начин. У леву руку узме се ракљаст штап, а у десну лака мотика. Ракљама се притисне корен купуса тако, да се цела биљка навали на северну страну, а мотиком нагрне земља на корен и на почетак доњих листова. На пролеће треба исте струкове усправити, окопати и загрнути са свих страна, а код брзостасног купуса, који је презимио посађен у рововима, треба земљу заравнити и корен загрнути правилно.

Ако купус хоће да пропусти да завије главицу благовремено, може вештачки да се изазове. Према једном начину, треба забоденим ашовом у косо дубоко у земљи да се пресече корен, а према другом опет, да се ножем засече корен под самом главиком за трећину дубљине. Е

На снажном и бујном земљишту, препуном азота, хоће развијене главице купуса да прскају. На таква земљишта треба растурити око 300 кгр. суперфосфата, тиме се поставља равнотежа у састојцима и спречава прскање главица. | Осим тога може да се прибегне и једној вештини, а то је да се купус „протегли“; то ће рећи, да се ухвати рукама главица и повуче на више, док не почну жиле у земљи да се кидају, од тога ће прскање главица нестати.

Одсецати треба главице по сувом времену, јер по влази сечен купус не може да се држи и брзо се квари. Јесењи купус треба одсећи до саме главице, очистити од околних листова, па сместити на гомиле на сувом месту; ако је време суво, може и на самом купусишту. Пошто тако одлежи и провене за 9—3 дана, може да се употреби.

Брзостасне сорте са меканим главицама за пролетњу потрошњу, секу се и одмах на пијацу износе са нешто мало околног лишћа. |

За потрошњу слатког купуса преко зиме, како белог, тако црвеног, треба да се ваде главице заједно са кореном и усаде или у подрум у песак, или пак у трап по примеру карфиола. Утрапљен купус може се по потреби још и препокрити сламом.

Црвени купус не меће се у каце да се кисели, нити се употребљава за кување. Кувањем изгуби црвену боју, али не добија ни лепу и пријатну жуту или зеленкасту, него потамни и помодри. Црвени купус служи искључиво за справљање салате са сирћетом, за ту сврху радо се купује и добро плаћа.