Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ПЕРШУН 149

су више уведене оне сорте, које су крецаве, те се одмах на први поглед могу разликовати од дивљег Першуна, — Загасшио 36лени и маховинасти Лишћар ниски крецави, обе сорте јако су рецкаве и најзгодније за гарнирање јела. | |

ПИТОМА ПЕЧУРКА

Авапсиз сатрезш Г.

Синоними: Шампињон, Бела јестива гљива, Јестивна гоба.

Врста Печурке за јело, која иначе расте у пољу самоникла, може да се гаји п производи применом нарочитих начина културе.

И код ове врсте, исто као и код осталих печурака, обично се сматра, да се целокупна биљка састоји искључиво из надземног видљивог. дела. Међутим надземни део биљке није друго, него орган за оплођавање (за фруктификацију), а права биљка, која се храни и развија, то је сплет белих конаца под самом површином земље, која носи ботанички назив „Мусе т“,

Под утицајем сунца могу Мицелије да се успавају, али чим Питоме печурке на леји. се изложе влази и топлоти, буде се поново и обнављају живот. За то се појављују печурке у пољу после топлих киша.

Успаване Мицелије у сувом коњском ђубрету, служе као „семе“ за умножавање печурке, при гајењу на вештачки начин.

Печурке се гаје на нарочито припремљеном коњском или магарећем ђубрету у мрачном, затвореном простору, у коме може стално да се одржава подједнака температура, као што су на пример дубоки подруми, лагуми, пећнне и друга подземна места у којима је ваздух нешто влажан. Према том, главни услов успеха налази се у добрим клицама као семену, у којима мицелије нису од рађања изнурене. За тим у погодним просторијама, у којима температура не пада испод -- 109 С, а не диже се изнад -|- 259 С, и у којима је ваздух довољно влажан, а које може по потреби и да се проветравају.

Као трећи услов за успешно гајење печурке јесте довољна количина свежег коњског ђубрета. Ђубре треба да буде топло, свеже и скоро без сламе, које мора прописно да се припреми т.ј. да му се редуцира топлота до одговарајуће и да постане хомогено.

За тај се циљ ђубре дене у 1 м. високу, четвртасту гомилу,