Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

ПИТОМА ПЕЧУРКА 151

Одсецати треба оштрим ножем у корену, а насталу рупу поново затрпати околном земљом.

Берба са једне леје може да траје по 2—43 месеца дана, са малим прекидима, када посустале мицелије · мора да прикупљају нову снагу.

Сорте: Од Питоме Печурке култура је створила 3 типа и то: Бела печурка т. зв. „Шампињон“, која је најукуснија, али тешко

издржава пренос. Осетљива је и добија мрље. — Бледа печурка, чвршћа је, ранија, крупнија, не дроби се и неће лако да се угрува у гомили. — Сива печурка, има загаситу, мање примамљиву боју

и посебан укус, због чега је мање тражена и гајена.

ПРАЗИЛУК

АШ шт Ропит |. Синоними: Прас, Празац, Порилук.

Племе: Лукови (ШНасеае). Пост ојбина: Мала Азија. — Двогодишња биљка — Лист: пљоснат, дугачак. — Стабло: цевасто, израсте у лоптасту цваст на врху стабла. — Семе: црно, смежурано; у 1 грам иде 400 зрна, а 1 л. мери 550 грама. Моћ клијања траје две године, а ниче за 10 дана.

Од промењеног и задебљалог лишћа Празилук образује у земљи главицу, која се са свом својом дебљином продужује на више и у облику дебелог стабла, издиже изнад земље. То продужење главице може бити више или мање, према сорти празилука и оно служи за употребу у кујни.

Празилук се употребљава као лук, а нарочито је радо додаван осталој зелени, која се меће у супу. У свакој бољој кујни празилук је неопходан._

Празилук тражи јако плодну _ земљу, воли да расте у изобиљу биљске хране, па ипак не подноси непосредно ђубрење свежим стајским ђубретом. За то треба на што боље нађубреном земљишту пре празилука неки други усев да се одгаји. Ако се

Празилук домаћи дугачки.