Pozorište

маг

(5

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

(„Тражи се васпитач“) одигран је 1. марта тек онако, као што се каже да се одигра. У целини није било селадности, а у игри глумаца оне живости и окретности, које би ваљало да буде у сваком комаду од ове врсте, где готово све до живе и складне игре глумаца стоји. Тога целога вечера учинио је похвалну изнимку само Суботић, који је тврдицу Венијамина приказао особитом вољом и потпуним разумевањем. Овом приликом имали бисмо нашим глумцима приметити у опште,да не узимају олако својих улога, све и ако им се чини, да су незнатне. Муком и науком може сваки глумац, који хоће да заслужи име правога уметника, до тога дотерати, да у његовим рукама постане знатна свака, па и најмања, улога. Ако пођу тим путем, који је, истина, тежак, али који води слави, то ћемо моћиу сваком приказаном комаду наћи оне лепе уметничке складности, која чини да заборавимо да је то само глумљење, и коју сада налазимо само у неким и неким комадима, који нам п у самом сећању на њих дају уживања. —0—

ПОЗОРИШТЕ.

(Народно позориште у Београду.) У народном позоришту у Београду даваће се у течају месеца марта ови комади: У петак 2 марта: „Сеоска школа“. — У недељу 4 марта: „Бој на Дубљу“. — У уторак б. марта: „Избирачица“, (нов.) — У четвртак 5. марта: „Максвел“, — У недељу 11 марта: „Опроче и убица“. — У уторак 13 марта: „Љубав није шала“, (нов) и „Партија пикета“, — У четвртак 15. марта: „Парнскиритар.“ — У недељу 18 марта: „Милош Обилић“. — У уторак 20. марта: „У петак“, (нов) и „О поља гладац“. — У четвртак 22. марта: „Пврчак.“ У недељу 25. марта: „Кобна тајна“, (нов) — У уторак 27 марта: „Млетачки трговац“. — У четвртак 29. марта: „Приповетке краљице наварске“ (нов.) — Замена: ,Мамица“.— „Присни пријатељи“. — „да време котиљона“.

+ (Добровољачко позоришно друштво у Карловцу.) У

Карловцу се састало, као што емо већ јавили, лепо коло |

честитих карловчана и карловчанака, да саставе добровољачко позоришно друштво. Цел је томе друштву, да се прибаве средства, којима би сеу Карловцу могло подићи самостално народно позориште. Тим ће се начином за увек закрчити пут немачким лакрдијашким скиталицама, који под изговором уметности глобе наш свет по мањим варошима. Представе су се почеле 9. марта у дворани карловачке читаонице. Прослов је веома лепо говорила, госпођица Иванчевићева. да тим се приказала жирардинова шаљива игра: „Сајџијин шешир“, Друга је представа била 18. марта, па се том приликом приказала шаљива, игра: „Љубав све може“. Друштво Ће приредити представе у славу коперникову иза потпору издавања укупних дела нашега Прерадовића.

“ (Ново позориште у Вараждину.) У Вараждину је дограђено лепо и укусно позориште, које служи на част

тој вароши. „Сад долази“, вели „Улепас,“ „питање, која ли ће вила посветити овај нови храм, да ли вила хрватица, коју то место по праву иде, или туђа наметница, која Хрвате мили и глади, када ваља измамити новаца, а баца их у блато, када се о томе ради; дадомаћи језик, домаћа уметност заузме своје местог На ово питање није тешко

"одговорити. У опште је наша дужност, да туђинство из-

тиснемо из свога дома, а овде би управо права срамота, била, да посвети вараждинско позориште какво путничко немачко друштво. Родољуби вараждински уверавају нас, да су наклоњени у том обзиру принети жртве. Варошко заступништво у Вараждину и управа народнога поворишта хрватскога управо су дужни, да у споразуму уреде ствар тако, да наше домаће позоришно друштво започне представе на вараждинском позоришту. Уверени смо, да, се вараждинци не ће према томе позиву оглушити, већ да ће се повести за лепим примером честитих карловчана“. КЊИЖАРСОТВО.

" (Колико је немачких књига изашло у г. 1872.) Понајновијим исказима изашло је у години 1872. свега немачњих књига 11.127, дакле у 458 књига више него у години 1871, а у 278 књига мање него у години 1869.

ПРАВНИШТВО,

" (Грађа за обичајно право.) Др. Валтазар Богашић предао је, југословенској академији знаности и уметности“ свој рукопис: „Грађа за обичајно право“. Тај ће рукопис академија ове године издати. Дело је велико до 30 штампаних табака, а у њему су прилози за обичајно право, које је Богишић покупио по целом словенскомјугу. Који се у томе разуму, веле, да ће то дело бити реткост у тој струци књижевности. 5

ОИ. | њри ДО

" (Губитак немачке војске.) Не давно је издао др. Енгл, управитељ статистичнога звања у Берлину, дело о томе, колико је људи изгубила немачка војска у последњем рату у Француској. По том делу изгубила је немачка војска 127.897. људи. У том броју има 5254 оФицира и лекара. Војска је о војску ударила 1599 пута где је дошло до крви. да цело време рата било је 78 бојева п већих побоја, 870 мањих крешева, 33 јуриша и 486 непријитељских окршаја. Кад би се разделила накнада силне ратне штете насве главе што су пострадале, на сваку би дошло којекаквих 40.000 Франака. Овај је рат донео победитељу скоро већу материјалну корист него ма који други досадањи рат.

% (Отац је отац.) Суд у Чикагу одсудио је не давно некога старца од 110 година на глобу од десет долара, што је своје најмлађе дете од 50 година немило измлатио ве тога, што га није хтело послушати.

Издаје управа српског народног позоришта.