Pozorište

|-

ма особама, што сачињаваше владу, са краљем заједно. Насилно Поступање Људевита ХТУ. према својим суседима, допринело је тим унутарњим непријатељима помагача и потпоре из иноземства, Разуме се, да су се тим политичним кривцима за кратко време придружили и људи ва себичним намерама, те стојаше шњима у ближем или даљем договорном отношају. Брзо је упало у очи, како неке узвишене особе, које се попеше на високи политични степен милошћу краља, или својим богатством, како нагло један за другим поумираше, Парнице против Маркизе Бренвиљијерове и њених саучесника, против каваљера од Рохана и његових осталих норманских завереника, и т, д. отеривале бу по каткад крај од завесе, која покриваше те ужасне

ОРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ („Јелва руска сиротица“,) приказана је на нашој позорници у недељу 4. матра. Како је овај комад ове позоришне године већ по четврти пут приказан, и како до-

знајемо, да је то учињено на захтев наше публике: ја- |

сно је, да само приказивање може оправдати и управу ипублику;јер комад је по себи један од најобичнијих, најневероватнијих, најнамештенијих мелодрамата, што су некада, иоплављали париске позорнице и још непрестано имају своју верну публику у престоници укуса, моде и ћуди. Како је, даље, и драматска и глумачка радња усредсређена у Јелви, у тој немој Рускињи, или руској немици, а како све остале улоге нису ништа друго до подупирачи јелвиног немовања: то је до Јелве (г. Сајевићке) било ла оправда жељу публичину и предусретљивост управину. Т. Сајевићка је и једну и другу сјајно оправдала. Сваки покрет, сваки уздах, сваки повод очију беше на своме месту, удесно, округло неусиљено изведен; и кад је на послетку проговорила, и сузна публика стаде тапшати, чисто нам беше жао, што се и тај проговор не могаше извести знацима руку, лица и очију. —3—

РО О о Ро мн а Б.

% (Прорачун народног позоришта у Загребу за г. 1873.) Владин повереник за народно позориште г.Ј. Вардијан саставио је и поднео земаљској влади прорачун за народно позориште за годину 1873. По том прорачуну потребно је за подмиру трошкова за целу годину 1878 овота од 55.524 Фор. Доходак је прорачуњен за то исто време на 61.000 Фор. По томе би било сувишка нешто више од 5000. Фор. Тај сувишак употребио би сена плату позоришног интенданта 2000 Фор. — 2. На плату драматургову 1500 Фор. — 3. На плату још једне примадоне 2400. фор. а. вр. — За подмиру трошкова употребила се:

завесе, што нам износи на видело мрачну сливу политичног и социјалног стања, за време вјајног доба Људевита ХТУ, Особе највишег сталежа: грофица Рзасонеска (позната Олимпија Мончинијева, нећака Мазарена и мати принца Евжена Савојског), херцегиња буљонска Маркиза Монтевпан (наложница Људевита ХТУ.) славни маршал од Луксенбурга Маркез Фекинор стајале ву у свези и договору ва отровницима, Па док су потчињене сиромашке кривце не племиће у „горућим одајама“ (сћалођтез „агдепјев) казнили, пушташе лопове великодостојнике, прогнаше их у привремено прогонетво, или падоше у немилост то им беше казна даваше им се прилика да умакну. (Свршиће се.)

Ра

(0

о у

1. Сабором стално дозвољена помоћ од 82.000 Форината — 2 Најамнина од ложа 14.000. фор. — 3. Доходакод 150. представа по:100 Фор. бруто 15.000 Фор. Свега 61.000 Ф.а. вр.

% (Народно позориште у Загребу.) У корист Марије Ружићке — Строцијеве приказана, је на загребачкој позорници 15 марта први пут: „Свечаност у Бајони“, трагедија у 5 чинова. „По што се бечка критика о овом делу новијега времена веома похвално изјавила, ми смо мислили“, веле „Народ. Нов.“ „да ћемо имати на нашем позоришту особитог 'уметничког уживања. Жао нам је, што се у томе преварисмо! Не може све, до душе, рећи, да ова трагедија не одговара драматичним правилима; шта више писац се, нарочито у првим чиновима, управо До доваде строго И брижно држао правила старе драматичне школе, али је радња у комаду веома мршава, карактери хисторично знаменитих особа као што је Катарина Медичева, војвода, Гиз и Алба, гроф Колињи, управо кукавно напртани. Овим краених одела женских није могло наћи наше опћинство у овој трагедији никаква интереса, а како је она и лоше представљена, — многи иначе врени предетављачи нису ве трудили ни да улоге на изуст науче, камо ли да схвате њихов значај — била би са свим пропала, да је није корисница својом изврсном игром одржала. Сутра дан давала се иста трагедија по други пут. Штета, што је г. Томић уложио толики труд, те лош комад прекрасно превео у јамбским стиховима“.

СИТНИЦЕ.

% (Многоженство.) Кривични суд у Лондону одсудио је некога Виљема Мургена на десет година затвора, што је имао свега скупа само девет жена. Мургену је тек 49 година, а човек је од ока, те би могао усрећити још многу која гине за мужем.

Издаје управа српског иародног позоришта.