Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

66

се пуни у џакове. На тај се начин уштеди ношење џакова низ степенице, издизање пак џакова бива помоћу нарочите дизалице.

Il. Дизалпце.

У сваком већем амбару треба да има нарочита дизалица за дизање џакова у поједине спратове, јер се њоме уштеди, како у времену, тако и у радној снази.

Издизање хране може да буде на два начина. Џакови се увозе колима у приземље зграде, а над тим местом у свима спратним та-

/||

On. 19%.

ваницама направе се отвори кроз које треба џакови да пролазе. Ти 22 отвори, кад се пе врши издизање џакова, затварају капцима. Други је начин да се дизалица намести споља“на згради,

Први начин има ту добру страну, што се може употребити покретна дизалица, којом се лако рукује и лако се џакови товаре на колица, даље добра је страна још и та, што се сви радови врше у упутрашњости зграде, дакле, у заклопу од рђавог времена (ел. 128).

Више се употребљава, а и простији је други начин. На једној јачој кровној греди, која испада преко равни зида, утврди се јака кука о коју виси колотур — чекрк. На сваком спрату иснред ове дивалице направе се врата са једном платформом (балкон бев ограде) од 0,50 т испада за лакше примање џакова (ел. 129). Џакови се обично издижу вучењем ужета руком.

За преношање џакова у унутрашњости појединих спратова служе колица на два точка. Ова се колица могу упола подметнути под напуњен џак, тако да је потребно џак само мало гурнути, па да се натовари на колица,