Prosvetni glasnik

310

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

у чачанском округу ТЈура Жнвотић. привреиени учнтељ десете класе основне школе врпске, у Придворицу, округа ужичког.

у шабачком округу Марјан Павловнћ, заступнпк учитеља основпе школо петковичке, у Горњу Буковицу, округа подринског.

РАЗРЕШЕЊА ОД ДУЖНОСТИ УЧИТЕЛБСКЕ ^ДКТОМ Г. МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСтЛОВА ОД 25. АВГУСТА О. Г. РА8РЕШЕНИ СУ ОД УЧИТЕхЉСКЕ ДУЖНОСТИ I

у алексиначком округу. Сретен Банџић, учитељ осме класе основне школе у Липовцу. у београдском округу Јелена Димитријевићка, учптељица десете класе основне школе у Пружатовцу у крајинском округу Мпхаило Ђорђевић , привремени учитељ десете класе основне школе голубињске. у тоиличком округу Миливоје Плачковић , привремени учитељ десете класе основне школе у Ђакрсу.

у црноречком округу Коста Живвовић, привремени учитељ десете класе основне школе у Бучју. Василије Ивановић , прпвременп учитељ десете класе III и IV разреда основне школе у Подгорцу. у пуаријском округу Светозар Станковић, учитељ десете класе основне школе у Гложанима.

ЗАПИСНИК ГхЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

ЧЕТРНАЕСТИ 0А0ТАНАК 9. августа 1880. год. у Београду Били су : потпредседвик г. Ј. Пецић ; редовни чланови ; гг. Ј. Бошковић, арх. Неотор, Ј. Ђорђевић, др. Ј. Валевта, М. Миловук и др. В. Бакић ; ванредни члан г. Св. Милосављевић. I. Пошто записник од прошдог састанка није готов_ то потпредседник ставља на дневни ред на прво место извештај дисциплинарног одбора о кривици Сретена Банџића учитеља липовачког. Пошто је прочитана једна молба Ср. Банџића и жалба општине станачке против аега, архимандрит Нестор, као известилац одбора, извешћу.је Савет, да је одбор нашао, да су све кривице, због којих је Банџић оитужен, пред надлежном вдашћу доказане, и да су такве, да се такав учитељ не може трпети у школи ; па пошто је Банџић већ више пута био кажњен, био је већ један пут и отпуштен из службе, па је опет примљен, а није се ни мадо поправио, нити има из-

гледа да ће се поправити, — то одбор нредлаже, да се Банџић отпусти из учитељске' службе. После подужег већања о тој ствари, Савет је једногласно одлучио: да се Сретен Банџић, учитељ липовачки, отпусти из учитељске службе. II. Потпредседник каже, да је сад на дневном реду извештај нарочитог одбора о иреображају средњих школа, и позива известиоца, да тај извештај прочита. Ј. Бошковић чита извештај и предлог одборски који овако гласи: ИЗВЕШТАЈ НАРОЧИТОГА ОДВОРА Главном Просветном Савету На писмо г. министра просвете и црквених послова од 24 јуна ове године, ПБр. 2709 као и на друго од 2 јула, ПБр. 2755, која је Савет потписаном нарочитом одбору упутио дц, да своје претходно мишљење, част нам је поднети Савету овај извештај.