Prosvetni glasnik

428

основне школе у

енежввини србији

Ако број ђака који су свршили IV разред у варошима, додамо броју ђака, који су свршили III разред ио селима, онда ћемо видети, да је Ио свију 20 мушких школа изашло као свршених 108 ђака. На једну школу долази 5 ,4 ђака. Дакле и у ћунрпјском округу врло мало ђака изтраје у школи до свршетка. Од 100 унисаних ђака у I разред само 8,1 сврше школу, а 91, 9 оставе школу по селима нре свршетка III, а у варошима ире свршетка IV разреда.

енске шко^е

2. ЈК Оамо у варошима мма женских школа свега 3. Ово су етаре школе, које посгоје већ преко 20 година. Нове нема ни једне. У све 3 женеке школе радило је ове године 8 учитељака. У иараћинекој и свилајначкој школи по 3, а у ћуиријској 2 учитељке. 11о спреми (3 су свршиле вишу женску школу, а 2 основну школу. По положају у служби биле су : У VII класи 1 „ VIII „ 1 „ IX „ 3 „ X „ 2 Привремена 1 Свега бучитељака Од овогодишњег г. изаславика оцењене еу 7 добро, а 1 ирилично. И оцене учитељака нису ни мало боље од оцене учитеља. Ни једна учитељка није добила оцену бољу од добар. Изузимајући једне свилајначке учитељке, све осгале оцењене су подједнако. У све три женске школе било је уписано 334, а разреде је свршило 277 ученица. Много мање су девојчице наиуштале школу пре свршетка године ао мушкарци. Од 100 мушкараца око 27 школу напусти, а од уписаних девојчица 17,) остави школу, а 82, 9 сврше разреде. Не треба заборавити на згодније нрилике у којима су женска деца. То су варошка деца, школа им је уз кућу, а и оскудица у храни мање се осећала по варошима но ио селима. Било би врло грешно,

кад поред свију ових бољих услова, женска деца неби вредније походила школу од мушке деце. Параћинске школе: мушка и женска најпуније су у целоме округу. У обе школе параћинске било је 448 деце уписано, а свршило је разреде 404. За Параћин је ово лен број. Све три женеке школе биле еу четириразредне. У последњем IV разреду било је уписано 24, а евршило 20 ученица, и то :

У Параћину Овилајнцу „ Ђуирији

уписано свршило 12 12 ученица 10 6 , 2 2

Свега 24

20 ученица

Према броју уписаиих девојчица мало њих сврше основну школу. У варошким мушким школаме од 100 ђака уписаних у I разред сврше IV разред 9 ,2, а од 100 ученица, које ее упишу у I разред еамо 5,6 сврше IV разред. Оваква сразмера не може нас задовољити, пошто мугака деца немају по варошима бољих услова од женске деце. У ћупријској школи је необичио мало деце свршило IV разред. Од 35 девојчица, што се било уписало у I разред, само су 2 свршиле IV разред. Здравље у деце било је ове године повољно. Ако се узме у рачун оекудна година, онда можемо бити потпуно задовољни са стањем дечијег здравља у школама округа ћупријског, Свега је умр'ло 20 ђака у мушким и једна ученица у женским школама. Смртних елучајева било је : У срезу деспотовачком 4 „ параћинском 9 „ „ ресавеком 7 „ параћинској женској школи 1 Свега 21 У ћупријској варошкој школи, у 6 сеоских и 2 женске школе није умр'о ни један ђак. Од 100 уписаних ђака умр'ло је 1,- 2 а то је за ову годину повољна сразмера.

3. ЈЛкоиске зграде Све школе, изузимајући школу у Војнику, смештене су општинске зграде. Само нове школске