Prosvetni glasnik

368

X и XI ПРЕДАВАЊЕ Историја Србије иосле боја. Косовског до 1^59. Књегиња Ми.шца и син њен Стеван помажу у ратовима Турцима. Р;,змирпца с Бранковићима. Учествовање у домаћим ратовима изме1|у синова Бајазитових. Свађа с братом. Одношаји према Угарској. 1'ат с Босном и Турцима. — "Бурађ Бранковић. I 'аг с Турцима и измирење. Зидање Смедерева. Увећање Србије делом Босне. Турци освајају Србију. Ђурађ повраћа Србију. Размирица с Угрима. Рат с Турцима. Опсада Београда. Смрт Ђурђева. XII Г1РЕДАВАЊЕ Историја Зете од Урошеве смрти до краја Х\ века (у кратко). XIII ПРЕДАВАЊЕ Друштвено стаље Срба у средњем веку. XIV Г1РЕДАВАЊЕ Борба Срба уз угарско, млетачко и аустријско орунче. Деспот Ђурађ Бранковић 11. Сеоба под Арсенпјем Црнојевићем. Пожаревачки мир. Сеоба под Арсенијем IV патријархом. Турска добија натраг Србију. Последице сеоба. Укинуће патријаршије. XV ПРЕДАВАЊЕ Устанак под Карађорђем. Устанак под Милошем Обреновићем. III П Р О Г Р А М За педагогику 1. Појам и задаци васпитавања у опште. 2. Морално васпитавање: морални карактер. 3. » » неговање мор. осећања, свести и воље (навикавање и саморадња). 4. Морално васпитавање: поправљање погрешака и мана; оцена владања. 5. Интелектуално васпитавање: развијање свести; науке: природне и друштвене. 6. Естетичко васпитавање: развијање лепих осећања; природна и уметпичка лепота. 7. Техничко васпмтавање : развијање способности за рад: посредно и непосредно. 8. Чување и неговање здравља дечијег: непосредно и посредно. 9. Ред у школи : одржавање реда интересиим наставЛ )ањем ; 10 одржавање реда помоћу кажњења. 11. Настава: задатак и садржина наставе; настава предмета.

12. » : поступност у настављању. 13. » начин настављања; аналитички, синтетички, генетички. 14. » наставна средства за разумевање ; 15. » о » » памћење. Питања. 10. 17. 1) учење јестаствепице у осповној школи.

18.

19. 2)

»

земљописа » » »

20

3)

»

Физике и хемије » »

21.

22 4)

»

рачунице» » » »

23.

5)

»

цртања и геометр. облика.

24.

25. 0)

исгорије

26.

27. 7)

»

хришћан. науке

28.

29. 8)

»

сриског језика

30.

31. 32 9)

»

иисања и читања у осњ школи.

33.

10).

»

певања » » »

34.

11)

»

гимнастике и ручн. рада »

3 5. Задатак основне школе. Наставни план. Обавезна настава. 30. Права и дужности општина у погледу оснивања и издржавања школа. 37. Права и дужиости учитеља. Школска адми нистрација. 38. Општински и државни надзор. 39. 40. Хоспитовање на предавањима у вежбаоници уч. школе. Приметбе : 1) Предаваша ће се удешавати тако да се на крају часа можс по непгго и проаитивати о ономе што се пре тога пређе. 2) Учитељи и учитељке служиће се у овим предавањима » Пауком о васаитању « од Др. В. Бакића. ВЕЖБА Њ А У шкодском раду Пошто се сврше предавања из аедагогике, држаће сваки учитељ (учител.ка) бар по једно аредавање у основној шноли (у вежбаоници учитељске школе) под иадзором дотичних проФесора који руководе вежбања у школском раду у учитељ. школи. За свако предавање има се дот ични учитељ (учитељка) иисмено саремати. Ту писмену приправу арегледаКе дотични проФесор, н пошто је поправп вратиће је предавачу?, да по њој предаје. Док један учитељ буде предавао, други ће учитељи арисуствов&ти, те ће бележити све што примете, да није правилно. По свршетку сваког предавања исто ће се оцењивати од стране осталих учитеља и дотич. проФесора. Ту ће се износити важније погрешке неправилности у раду и даваће се уаутства за правилно настављање. — Ово ће трајати 15 до 20 мин., а ако буде довољно времена, може трајати и дуже, да би се видело, како су учитељи (учитељке) схзатили мето-