Prosvetni glasnik

462

II На предлог неколицнне члннова савет је решио; да се овај реФерат г.г. Борисава и Плајела награди, а величина награде, да се одреди додније кад се буде споразумело о олштој норми награђивања таквих реФерата. III Овом нриликом поведена је реч о питању награђивања реФерата. Већина у савету, мишљења је да по закону просветни савет може досуђивати награде реФерентима и одениоцима књижевних радова, а мањина, чпје се одвојено мкшљење овде прилаже мисли да право досуђивања награда припада савету само у колико се тиче реФерената, који еису чланови савета. Однојено мишљење мањиие II ако мислимо да би правилно било, да се награђују књижевни реФерати, које чланови просветног савета израђују, и да би, може бити, и корисно било за саму ствар, опет, не можемо делита мишљење већине савета, да нам је по закону о установљењу просветног савета дато право на такве награде. По нашем мишљењу, а у смислу тога законског наређења, просветни савет може досуђивати награде само оним реФерентима који нису чланови савета, а никако својим члановима. Кад се књижевни послови у срединп просветног савета дају појединим члановима на оцену, то се чини само ради лакшег обављања саветских послова, и кад би се усвојило, да се награђују књижевни реФерати, онда би са свим логично, требало награђивати и друге послове који се подељују па поједине чланове као н. пр. прегледање или састављање разлпчних пројеката, реФерисање о кривицама учитељским, израђивање школских програма и про-

грама за предавање по.једииих наука, и т. д и све друге послове што долазе у опсег рада нросветног савета, а онда би се изиграло само начело установе просвет. савета. По закону, чланови просветног савета врше своју дужност без плате, а ако се усвоји мишљење о награђивању иослова које саветници обављаЈу, онда установа просветног савета не би била нехонорирана. рвет, Ј ^икоиајевић уф. ј Л азар уЗрки -к. IV. Г. Г. Борисав Тодороваћ и Плајел подносе извештај о Гановоме делу „Физика" , коју иреводи г. Јосиф Видаковић. РеФеренти су мишљења да дело није удесно да подмири какву потребу наших школа, а и превод да је врло рђав, те предлажу да се одбаци. Савет је усвојио мишљење г. г. реФераната. V На предлог неколицине чланова, савет је решио да се и овај реФерат награди, а величина награде да се одреди доцније, кад буде усвојена једна општа норма за награђивање таквих послова. VI. Г. проФ Панта Срећковић износи предлог, како би се школска дисциплина у еашим основним и средњим школама поправила. Савет је решио: да се састави један спецајалан одбор из средине савета, који ће нрегледати тај нредлог и то питање боље проучити За чланове тог одбора изабрани су: г. г Панто Срећковић, Миловук, Милосављевић, Ковачевић и Тешић.

ИЗВЕШТАЈИ ШШНСКИХ НАДЗОРНИКА 0 ГОДИШЊИМ ИОПИТИМА ОРЕДЊИХ ШКОЛА.

I. ИЗВЕШТАЈ Г. Дим. Нешића, проф. вел. школе о испитима из рачуиице и алгебре у београд. средвим школама. Госиодине Министре. Актом вашим од 27/ 5 т.г. ви сте ме изволели одредити, да походим овогодишње испите у овдашњим средњим школама, и да вам по свршеном прегледу поднесем извештај. Према слободном времену , са којим сам располагао, ја сам могао походити само ове испите:

за 1880-81 школску годину. 1. У реалци испит из алгебре у IV и тригонометрије у VI разреду. 2. У гимназији испит из алгебре у IV, из геометрије у VI и рачунице у III разреду. 3. У учитељској школи испит учитељски из рачунице и геометрије и испит из алгебре у III разреду. У полугимназији код вазнесенске цркве испат из рачунице и алгебре. 5. У полугимназији теразијској испит из рачунице и алгебре.