Prosvetni glasnik

608

БЕЛЕШКЕ О ПРОСВЕТИ И ШКОЛАМА И КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

У Крајинском округу било је ове године 44 школе са 5 3 наставничке снаге, од којих има 3 5 учитеља и 18 учитељака. Ученика уписаних у почетку школске године било је 2 201, на испиту 1664, а школу јс довргаило 1850 ученика. У Крушевачком округу било је оне године 20 основних школа. Одрсђени надзорник нрегледао је 18 (једне школе је наставник болестан, а дру! а је иривремено затворена.) У њима ради 25 учитеља и 8 учитељака. Свега ученика у почетку школске године било је уписаних 1 403, а на испиту је прпсуствовало 1089, школу је пак довршило 1146. У нишком округу има ове годиие 26 школа од којнх су 3 женоке, одређсни изасланик прегледао је 24 школе (две су доцкан отворене па нису оцењене). У њима

ради 5 1 учитељска снага — 37 учигеља и 14 учитељака Свега ученика у почетку школске године било је уписаних 2585 а на испиту присуствовало 2049. У Пиротском округу има ове године 22 школе. Одређени изасланик прегледао је 20 (две су привремено затворене). У њнма ради 27 учитеља и 7 учитељака. Ученика унисаних у почетку школске године било је 1 642, а на испиту било 1018, дакле за 6 24 ученика може се рећи да су неуредно или никако школу посећивали. У Подринском округу нма ове године 18 основних школа. Одређени надзорници прегледали су 17 (једна је приврзмено аатворена). У њима ради 21 учитељска снага : 15 учитеља и 6 учитељака. Овега уиисаних ученика у почетку школске године било је 9 43, а школу је довршило 792.

КЊИШЕВНИ ОГДАС

27. БРОЈ „СРПСКИХ ИЛТСТРОВАНИХ НОВИНА" ДОНОСЦ ОВАЈ САДРЖАЈ Забава : Шумарева ћерка. Приповетка из српскога живота. Књига друга од С. В. 11. — Народни обичаји : Сватовски обичајм код мухамеданскијех Србаља у Восни од Милана М. Делића. — Из природе : Ваздух у ком живимо од М. Петровића. Песме : Бићу дрво (ПетеФи) од јј. — Из „Махабарате:" Куровићи, од Симе Поповића. — Из пупољака XVII: Ој девојко, од Петра Ј. Петровића* — Историја : Народнн препорођај Срба Лужичана у Саксонији од А. хилфердинга, превод Повака Ковачевића. — Преводи : Асја, приновегка Ивана С Тургењева превод Бранка Костантиновића. — Књижевност: Кагргагт о роАип. г роН>. Випјеосгћ г ЗоксГћ, — р Ферат М. Петровића. — Научне новости : Електријско осветлење од * * — Није све злато што сија од М. П.

— Уметничке новости : Слике Уроша Предића, од С. Поповића Вацкога. — Вршчанин уме гник од — ћ. Српски уметници : Димитрије Ружнћ, од ована Грчића. — Уз наше Илустрације : Нишљанка мухамеданка од Т. — Христос пред Пилатом. — Слике из Црногорске престолнице. — Книжевне белешке. — Слике : Димитрије Ружић ; Нишљанка мухамеданка од нроф. В. Тителбаха ; Христос пред Пилатом по слици М. Мункачиа ; Главна у.шца на Цетињу; Крајње куће на Цетињу. „Српске Илустроване Новине" излазе сваких 15Дана два пуна табака, а цена им је ?а Аустро-Угарску 4 Фор. полугодишње или на 3 месеца 2 ф . за Србију и Црну Гору 12 динара полугодишње, осносно 6 динара на 3 месеца, а за друге крајеве цена је годишња 12 Фор. одиосно 6 Фор. полугодишње у банкама. Претплату у Србији примају све глмошње књижаре, а у осталим крајевима умољена г. г. скупљачи, као и накладна шгампарија А. Пајевића у Н. Саду.

ИЗДАЊЕ И ШТАМНА КРАЉЕВСКО-СРИСКЕ ДРЛСАВНЕ ШТАМПАРИЈЕ. ОДГОВОРНИ УРЕДН11К СТЕВАН Д. ПОНОВИЂ