Prosvetni glasnik

нова метеородогија и предсказивање времена

863

одвратније. У колико еам могао приметгги, одвратност у цртању долази отуд гато оцена не уиливише на прелаз и што се монотоним радом (цртање по обраецима) не буди у деце воља еамој вештини, те еу с тога наетавници — у колико је мени познато у великој незгоди за одржање реда на часу. А још главнији уелов тој чамотињи и тај је, што су гоепода наставници речене вештине слабо награђени и без икакве каријере. Ерајње је време а у интересу наставе, да се и њима стање поправи и доведу у ред наставника са еиетематичком нлатом. Да би се одвратност ученика према цртању отклонила, мнења еам, да се сем она два поменута предлога још и ово учини : да се белешка из цртања сматра као меродавна за прелаз, или : да се ученицима који имају дара и воље цртању, сепаратно даје награда као и осгалим ученицима, напоменув за гато се даје при закључку школеке године. Ова награда не мора имати никакве везе са успехом из остадих предмета. Ученик може и цонављати разред по осгалим предметима, али за то не смета нигата. да се у њему гаји лепа вегатина ако за њу има дара; и тако побуђујући у њему вољу ка лепоме, добиће без сумње вољу на рад у опште. Оујета је у науци дивна врлнна, која се иначе у обичном животу ематра као махна. 16. Писмени задатци давани еу ученицима у смислу расписа од 19 Децембра 1866 г. Бр. 3712. 17. Сви су ученици добијади оцену у два месеца, а проиитивали еу се на чаеовима у оним предметима који захтевају већу спрему и зрелије мишљење. 18. Оавет наставника није ее бавио ни једним важнијим питањем о наетави.

19 Кабинет физички нема никаквих еправа а хемијски лабораториум очекује гато скорије да заузме оно месго, које му бар у малом приличи. Ва ту цељ нужно је, да се погаљу заводу бар хемиски реагенси и најпростије еправице за обичне опите и реакције. Књижница је прилична са делима филолошкоиеториске групе ; природница има тек неколико незнатних дела, а математика је право сироче за параћинеку нижу гимназију. Од дела, која еу нрошле гакол. године зачинили овдагању књижнацу. заелужују узорито место „Каскт" и „Гласници". Да се завод истакне на внсину на којој треба да је потребно је, да се снабде најновијим аукторима по свима струкама. А како еу у овом заводу већином млади наставници, који ее ради каријере морају подврћи проФесорском испиту, то је веома за њих убитачно, кад у књижнлцн немају ни најпотребнијих дела за своју нотребу ; а да о евом трогаку набавке чине, то не треба ни мислити с погледом на плату и домаће нотребе. 20. 0 згради у коју је емегатена параћкнска ниж. гимназија и ако не одговара гаколиним условима, морамо се за ову гакод. годину нретрпити, док цо обећању опгатине не буде готова нова зграда, о чему је г. миниетар у евоје време взвештен. КБр. 274. 16. Октобра 1882. Параћип. ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ^јовак ј^авит ПРОФЕСОР."

НОВА МЕТЕОРОЛОГИЈА И ПРЕДСНАЗИВАЊЕ ВРЕ1У1ЕНА (Кеуие 4ез (1еих шоМев) IX и сваки ћесе запитати: да ли није безразложан посао кугаање да еетомећудљивомкомегаању нађу некаКад се помисли на еве узроке који без нре- кви закони ? опет за то усред те привидне замрстанка ремете равнотежу у атмосФери, никога неће ј шености има једна аоличина познатих и добро позачудити честа промењљивост атмосФерских нокрета, | тврђених дела, која се показују као тврде тачке,