Prosvetni glasnik

680

белешке 0 лгосвети и школама

кад је интерес наставе за деду годину са свим пропао, и кад се више не може поправити ? Требала би дакде једна носредујућа власт између одбора и министарства, власт, које би надзорне агенде више рада одборова, више рада учитељева висила као Дамоклов мач. За оваке надзорнике могли би се за сад иоставити и учитељи, и то из сваког среза најваљанији, који би крај свога наставнпчког посла могао вршити и Функције тога надзорника; као што је обичај 11 У другим напреднијим земљама. У кратко: Досадањи надзор над школама никакав је; и без нарочитог стручног надзора не може школа даљ 1 остати — надзора коме ће бити задагак не само да констатује нереде, мане и недостатке у школи, кад је већ касно, него да те нереде и недостатке на време уклонп ц настави даде полета. И док то не буде биће вазда школа, којих ће усгхех бити означен са 12 нула из 12 предмета, при свем томе, што је целе годнне и држава и општнна издавала редовне трошкове око тих школа. И ако ми у упуству није напоменуто, да се осврнем и на стање школ. каса, ја сам ипак бно слободан да и на то обратим пажњу. И тако сам нашао, да су некиодбори по закону већ узели касе у своје руковање. Но на већини места то још није готово, и то највише ради отпора гл. кметова, да положе рачуне о школском новцу, који је већим делом улазио од прпреза за покривање школ. трошкова. На више места Ј жалили су ми се одборпицп п учитељи, да кметови несавесно рукују са тим школским прирезом, и за то баш да се и одупиру, да одбору школском предаду касу и рачуне. На свом месту забележено је ово.

Уиисивање ђака већим делом извршено је на време (осим једног случаја). Но против начина уиисивања чуо сам многе тугкбе. Поштени учитељи и други добри пријатељи школе рекоше ми, да се при том чипе нечувене злоупотребе. Рекоше ми, да кметови дотичних места најцре попишу сву децу од 6 до 10 година. За тим да се ударе уцене иа децу (2 дук. и буре вина), и родитељи ове сретни су, ако узмогу да тим откупе своју уписану децу. Ео се на послетку не мозке да откупи, његово дете остане уписано у школу, и то су обично деца најсиромашнијих родитеља, који иосле ради сиромаштва мучно и шиљу децу у школу- Даље ми је саопштавано, да кметови а и неки учитељи у споразуму овим начином отпуштају већ уписану децу. И само тим може се објаснити та појава, што све деце у Ш-ћим разредима прегледаних школа бејашесамо 312 ученика, дочим је пре 8 године (1879—80) уиисано најмање 1500. Сад настаје пптање: како то, да 41 школа кроз 3 године свога рада не беху у стању да изведу већи контигенат Фреквентаната основне школе ? — Очевидно никакав други до наведене злоупотребе, које сам на своме месту и прибележио. Ерајње је дакле време, да се изнађе начина, да се тако недостојној работи једном засвагда сгане на пут. Господина минпстра просвете и црквених послока понизан, 15. Јула 1883. год. у Великом Градишту. СТЕВАН ЈЈутуриио Надзорник основних школа за срезове: голубачки, звишки, хомољски и рамскн у окр. пожаревачком.

БЕ,ЛЕШ1^Е О ПРОСВЕТИ И ШЈЕ^ОЛАМА

I Стање Фонда за набавку научних справа и потпору сиротних ученика школа аранђеловачких Основни капитал у првој годнни, од 15. Јануара 1882. до 15. Јан. 1883. год. износио је 2^7 дин. 90 и. На тој суми добивено је интереса • • 66 „ 70 „ Свега ■ • 364 „ 60 „ Од те суме расходовано је за набваку материјала школског за сиротну децу 13 „ 50 , Остало је 351 „ 10 „ Ове године о св. Сави а и доцније добивено је добровољних прилога, У суми 202 и 20 „ Свега капитала за II. год. 553 „ 30 „

Окој суми додат је поклон Његовог Величанства, Ераља, у суми • • 240 „ Цео садањи капитал износи 793 „ 30 „ II Шта Париз троши на основне школе. У 1871 школској години издала је онштнна нариска на свбје основне школе 7,241.000 динара. Прошле - 1882 год. — нак издала је на основне школе 22,834.000 динара. За 11 година буџет основних школа утростручио се. Но осим тога општипа париска издала је још и 60 милијуна Франака на проширење школских дворишта, зидање и уређење школских зграда.

ИзДАЊЕ и штампа краљевско-срнске државне штампагије.

Одговорни уредник Стеван Д. Поповић.