Prosvetni glasnik

86

ПРОСВЕТНИ глдсник

ЛЗЛАЗЛ ДЗА ПУТ сваког месеца у свескама од 3 и више гапака. ЦеНА је i за СрБИЈУ 12 дин., а 8а црну ГоРУ, бугарску, Восну, Херцеговину, Аустро-Угарску, Румунију и Турску 15 ДИНАРА НА ГОДИНУ.

прегилата се шаље Уирави држлвне штамп а]>ије, а рукописи уреднишгву.

XVII СВЕСЈ^А

У БЕОГРА ДУ 15. СЕПТЕМБРА 1883.

година IV

НАСТАВНИ ПЛАНОВИ, РАСПОРЕДИ И ПРОГРАМИ

ЗА

ВИЈПЕ ОСНОВНЕ ПШОЛЕ (ВАРОШКЕ, СЕОСКЕ И ЖЕНСКЕ)

НАРЕДБА МШШСТАРСКА свима окружним начелствима и управама вароши Београда и Мајданпека.

Да би се ученидвма основних нижпх шкода, који не желе продужити учење у средњим школама, дала прилика да се спреме за грађаиски живот, установљена је законом о основннм школама од 31. Децембра 1882. године Виша Основна Школа. По члану 8. тог закона Вишу Основну Школу састављају два највиша разреда основне школе, т. ј. V и VI разред. Виша основна школа има се сматрати као завршетак школовања за све оне који неће нарочито да се иосвећују књизи, но да стеку онолико знања и вештине колико им Је за грађански живот у друштву иотребно. Према томе, а на оспову последње тачке члана 2. закона о основним школама и по саслушању Главнога Просветног Савета, прописао сам Насгавне Планове,» Распореде и Програме за више основне школе. С обзиром на разнолнкост заинмања становништва које живи у варошима и по селима, нрописао сам а два разна Наставна Плана и Програма за мушке више основне школе. Свакој општини стоји до воље да у својој средини отвори .једну од тих двеју школа, како она нађе да је по њене месне прилике боље и корисније. За женске више основне школе израђен је један наставни нлан, пошто ће оне и у варошима и у селима једнаке бити. Ниже под I штампани су наставни планови за више основне школе, и то:

Под А Наставни план за подељене варошке мушке више основне школе ; Под Б Наставни план за неподељрне варошке м/шке више основне школе ; Под 6 Наставни План за подељене сеоске мушке више основне школе ; Под Г Наставни план за неиодељене сеоске мушке внше основне школе ; Под Д Наставни план за подељене женске више основне школе; Под Г Б Цастални илан за неподељене женскевише основне школе. Ниже под II штампани су недељни распореди часова наставнг.* предмета и то: Под А и Б Распоредп часова за подељене, а под В за неподељене нарошке мушке внше основне школе; Под Г и Д Расноред часова за подељене, а нод Ђ за неподељене сеоске мушке више основне школе; Под Е и Ж Распоред часова за подељене, а под 3 за неподељене женске више основне школе. Ниже под III штамнаии су Нацрти програма наставнпх предмета ?а вишеосповне школе, н то: Под А Нацрт програма паставних предмета за варошке више основне школе; Под Б Нацрт нрограма наставних предмета за сеоске више основне школе; и Под В Нацрт Програма наставних предмета за женске више основне школе.