Prosvetni glasnik

52

чанства, која објашњанају нови завет, у старом завету десило се много догађаја, који се шодударају са догађајима новога завета. Неке дичности из старог завета оличавају Исуса Христа, н. нр. Јосиф м Мојсеј. Бављење Јонино три дана у киту, тродневно бављење Хрисгово у гробу. Стубе, што их је Јаков видео у сну, свету деву Марију и т. д.

Зпатне године у староме завету Од створења света па до рођења Христовог 5508 год. Потоп је био 3252. год. ире рођења Хистовог. Аврам је живио пре Христа 2200. год. Јосиф на 1900, Мојсеј на 1600 год. Давид нешто вигае од 1000 година Данило на 500 година пре рођења Христовог.

ПРИЧЕ ИЗ СВЕШТЕНЕ ИСТОРИЈЕ НОВОГ ЗАВЕТА

Анђео нресказује рођење Јопана нретече, Ва време царовања Иродова, живљаше у јудејској земљи свештеник Захарије и жена му Јелисавета. -Обоје беху праведни и поштени и свагда су живели по бож.јим заиовестима. Они беху достигли дубоку старост, но нису имали од срца порода. Једном Вахарије служаше у храму, а народ се мољаше ван храма, — па кад је почео кадити, јави му се Анђео божји с десне стране жртвеника, с речима: „Не бој се Захарија, твоја је молитва примљена; жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и ти ћега му наденути име Јован. Он ће и тебе обрадовати, а и многи ће се зарадовати његову рођењу. Он ће бити велики пред Господом; не ће пити вина ни других напитака; при рођењу испуњен ће бити духом светим, и многе ће Израиљце обратити Господу Богу." Тада Захарија запита Анђела: „По чему ћу ја то знати 1 јер ја сам стар, а и жена моја стара је." Анђео му одговори: „Ја сам анђео Гаврило, и мене је Бог иослао, да ти ту радосну вест јавим. Но за то, што ниси хтео одмах поверовати мојим речима, оиемићеш, и не ћега говорити док се ово гато ти рекох не испуни. Народ чекапге Захарију и чуђаше се, гато тако дуго не излази из храма. Најзад, Захарија изаће из храма, но је био нем, и ништа није могао говорити.

Света дева Марија. Јелисавета имађаше рођаку — ло имену Марију. Она је била ћерка побожних и поштених родитеља — Аћпма и Ане. Тек што је наврпшла три године од рођења, родитељи је одведу у храм и посвете Богу на службу. Ту у храму, она се бавила до петнаесте године, — проводећи време у раду и молитви, а одликовала се смерношћу, чистотом и ноштењем. Дође време да се уда; но она бегае се обећала и заветовала да то никад неће учинити. По тадашњем обичају она буде обручена Јоси®у, своме рођаку. И Јосиф и Марија, били су од племепа Давидова. Једном, кад се Дева Марија молила Богу у храму, јави јој се Апђео Гаврил и рече: „ ј радуј се благодатна, Госиод је с тобом, благословена си ти међу женама." Ово Марију збуни, и чуђаше се, какав је то поздрав. Тада ће јој Апђео рећи: Не бој се Марија, јер си нашла милост у Бога. Ти ћега родити сина, и наденућега му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се син највигаега, и да ће му Господ Бог престо Давида оца његовога. Он ће се зацарити, и цароваће у дому Јаковљевом до века. Марија одговори Анђелу: Еако то може бити, кад ја нисам удата?" Анђео одговори јој: „Дух свети доћи ће на тебе, и сила Божја осеш.ће те; па