Prosvetni glasnik

62

ПРИПОВЕТКЕ ИЗ СТАРОГ и новог завЕтл

избави нас од лукавога. Јер је твоје царство, и сила и слава ва веки. Амин. „Аео ви будете праштали онима који су вас увредили, то ће и вама отац небески опростити ваша сагрешеаа. А ако ие праштате онима који су вас увредили, то и отац ваш небески неће вам опростити ваше грехове." Како треба постити Спаситељ овако учаше : „Кад постите немојте се претварати као лицемери, који се старају да своје лице тако удесе да им тужно изгледа, да би свет уверили да носте. Заиста вам кажем да су они већ добили награду своју. А ти кад постиш, намажи и очешљај главу своју, уми лице и пости не за то да те људи виде, већ отац твој небески, који види твоју тајну смерност, наградиће те јавно."

„Не скупљајте себи благо на земљи, где мољац и рђа уништава, где лопови поткопавају и краду, већ се нобрините за богаство на небу где нема ни мољца ни рђе и где лопови не краду, где је богаство ваше, ту ће бити и срце вагпе." „Нико не може дворити два госпо^ара, јер, или ће једног мрзити а другога волети, или ће једног боље слушати а другога слабије. Не можете служити Богу и богаству. Не брините се о души вашој шта ћете јести и нити, ни за тело чим ћете га оденути. Вар душа није важнија од хране и тело од хаљине V ■ (Наставиће се)

БЕкДЕШ^Е О ПРОС Испитани професорски кандидати. — 43. г. Стеван Предић, предапач II ниже београдске гимназије, положио је проФесорски испит из Немачког Језика, Земљописа, КосмограФије и Француског Језика. — 44. Г. Сретен Стојковић, проФесор београдске гимназије, положио је проФесорски испит из Више и ииже Математике, Дескриптивпе Геометрије с Геометријским Цртањем и Немачкога Језика. - 45 Г. Миладин ТутуновиА, супленат неготинске ниже гимиазије, положио је професорскп испит из Минералогије, Геологије, Неорганске и Органске Хемије, Хемијске Технологије и Немачког Језика.- 46. Г. Димитрије Милојевић, предавач параћинске ниже гимназије, положио је ироФесорски испит из: Српског и Словенског Језика, Историје Српске Књижевпости, Историје Српске и Латииског Језика с Лнтературом.

Дела Вука Стефанови1на-Караџића. — У интересу народне књижевности и драгоцених успомена на живот и рад пок. Вука СтефановићаКараџића г. министар иросвете и црквених рослова на осиову одлуке владе Његовога Величанетва, закључио је уговор с госпођом Мином Вукомановићком, кћерју пок. Вука, по коме г -ђа Мина, као једина наследница Вукових дела и права на издавање и распродавање истих, у замену за извесну ренту, коју ће јој годшпње издавати ми-

ЕТИ И Ш1(ОЛАМА нистарсгво просвете и цр; вених послова, док је год она жива, усгупа краљевско-српском министарству просвете и црквепих послова како дела која се сада ::атеку наштампана, тако и па сва времена сва права на издавање у целини и у појединостима с:шју досад ма где наштампаних дела Вукових. На основу тога г. министар просвете и црквених послова, да би се прикупила сва дела Вукова, и да би се издавање исгих вршило иа начпн, којим ће се најбоље задовољити и потреба и прецизност научна, образовао је комисију за издавање деда Вука Ст. Караџића, којој је за председника поставио г. Јована Бошковића, проФесора Велике Школе, а за чланове г. г. Светислава Вуловића, проФесора Велике Школе и Љубомира Ковачевића, управитеља Учитељске школе. Комисији стављено је у задатак да састави списак свију Вукових дела, и да састави плаи за издавање исгих, а пошго план буде од министра одобрен, да се стара о издавању истих.

Метеоролошке штације у Краљевини Србији. — Но мњењу Главиог Просветног Савета, г. министар иросвете и црквених иослова, образовао је нарочиту комисију од стручних лица : г. г. Јована Драгашевића, пуковпика, Косте Алковића. и Милана Андонопића, професора Велике Школе,