Prosvetni glasnik

522

БЛИЖА НАРЕЂЕЊА О УПРАВИ КР. СР. НАР. ПОЗОРИШТА

г) да се намештај у сали и ио собама брижљиво чува и да се никаква позоришна стварчица не узима са свога места, без нарочитог одобрења уиравитељевог, д) да се браве, врата, прозори, седишта у сали, намештај, олуди, кров и т. д. одмах оправљају, о чему претходно да се споразумева с управитељем, ђ) да је око позоришта и у гасној ®абриди чистота и ред и у кадама с једне и друге стране иозоришта да је увек иуно воде, е) да врши мале и хитне набавке за иозорницу и кућу, у границама добивенога овлашћења од управитеља, о чему накнадно подноси рачун, ж) у опште, да отправља сву текућу мању администрацију по упутствима и наређењима, која му буде давао управитељ. Надзорник позорнице Члан 41. За надзорника иозорнице иоставља управитељ, у споразуму с одбором, једнога од старијих редовних позоришних чланова примернога владања. За ову службу добија надзорник годишњи додатак. Члан 42. Надзорник пази : а) да је позорница са свима одељењима свагда чиста и у реду, б) да су облачионице сиремљене, почишћене и проветрене, зими довољно и угрејане, в) да се декорације брижљиво чувају и ири уиотреби с њима смотрено рукује; да се по унотреби поправе и на њихова места односе; да их много без потребе не виси о тавану, и да се покварене одмах оправљају, особито пред цредставу,

г) да су шмркови у реду и на својим меСтима, да су горње каде вазда наиуњене водом и да луле на водоводу правилно раде, д) да су горње цеви, пламенови и гвоздене соФите на позорници вазда оправни ; што је неуредно да најбржим иутем оправи или да за време иредставе забрани употребу онога што је покварено, ђ) да је живопишчева сала увек у реду и да не дозвољава улазак у њу непозванима, е) у опште, да врши свестран надзор позорнице ио упутствима од управитеља. Члап 43. Надзорник позорнице, у споразуму с редитељем, бележи почетак и свршетак проба, задоцњења и одсуства чланова, и остало што се на ток нроба односи. Извештај с потписом редитељевим, предаје управитељу (члан 26). Члан 44. Веће онравке, које би биле потребне у иросторијама позорнице, у своје време, саоиштава унравитељу; за мање обраћа се надзорнику куће н сиоразумно с њиме извршује их. Члан 45. Овим се наређењима замењује позоришна уредба од 7. Марта 1879. Број 1084., осим главе "V. Правила за пензиони фонд народнога нозоришта, чланови 85 до 95.

Одобравам ова правила и ирепоручујем да се она врше. ПБр. 7789. 20 Јула 1887 год. У Београду. Мипистар Просвете н Црквених Послова, р.. ј З аси^вевић. с . р.