Prosvetni glasnik

526

5КЕНСКЕ ГИМНЛЗИЈЕ У НЕМЛЧКОЈ

требљавање материјала у граматици за читање. Веџбање у разговору у свези с читањем. Учење стихова и омањих цриповедака. Разред 2-ги. Учи се свеједцако изговор и сие више речи и Фраза. Из грамагике проширује се етимологија и најважније из синтаксе; главни курс — неправилни глагоди. ЕхкетрогаНа и домаћи писмени задаци као и у 3-ћем разреду. За читање узимље се енглеска књига. Веџбање у разговору при читању. Учење стихова и прича. Разред 1-ви. Даље усавршавање изговора. Све више речи и Фраза. Раширује се знање граматдке. Упоредо са задацима и ех1етрогаИата слободнија препричавања садржине историске и ппсма. Читање из читапке. а и из засебних издања; учење стихова и одломака из класичних ноетских производа. Веџбање у разговору иде иоступпо до тога, да све предавање, оснм граматике, бива на енглеском језику. Уз читање и читанку, учеиице се уиознају с најчувенпјим писцима, нарочито с онима, којих су дела прилпчпа за доцније чшање. V. Математика У 9-том разреду 8 часа, од 8-ог до 4-ог по 4 часа, даље по 2 часа недељно. Разред 9-ти. Сабирање и одузимање бројева од 1 — 100. Множење и делење множиоцем и делиоцем од једног знака (циФре) производа или дељеника 100. Разред 8-ми. Рачунање у памети. Сабирање и одузимање бројева с два зпака (циФре) ; множење броја с два зиака, бројем с једним знаком. Деоба делноцем с једним знаком, количник да буде број с два знака. Цисмено : чптање, писање,сабирање одузимање бројева до 10000; таблицамножења; множење иделење множиоцем или делиоцем сједним знаком производа или дељенпка 10.000. Разред 7-мп. Рачунање у памети ; непрестано веџбање у сабирању и одузпмању бројева с једпим и са два знака; за тим бројева с једним и с два знака и нулама. Мцожење бројева с двазиака, бројевима с једним зиаком, најпре без пула а иосле и с нулама. Особито се иази па множење бројева до 20 , бројевпма с једним знаком, да се ученице веџбају у тако званој већој таблици миожења (не учећи је на памет).

Дељење према овоме. Писмено; читање п ппсањевећих бројева; четирп вида рачуна са свима бројевима. Разред 6-тп. Рачунање са сложеним именованим бројевима, десетне поделе, унотребљујућп десетни начин писања ; за тим с бројевима недесетне поделе (особито се цази ца стране монете и мере); цравила дељивостп, разлагање на основие чиниоце, нарочпто у памети; упоредо с овим рачунање у памети као и у разреду, ие прелазећи тамо означену величпну бројева. Разред 5-ти. Изналажење највећег заједничког делиоца разлагањем па основне чпнпоце и дељењем ; изпалажење најмањег заједничког дељенпка. Ирости разломци. Десетни разломци. Разнп задаци на памет, особито с простим разломцима. Разред 4-ти. Наставак о простим п десетним разломцима. Лаки задаци правила тројног; правила: ироцентпо, смесно ч друш твено. Разред 3-ћи. Ионовљено оно, што је учено у 4-ом разреду. Правило '% опширно и примењепо ; добитак, губитак, одбитак; тежи задаци нравила тројног. Разред 2-ги. Лонављање правила °| ц , правила друштвепог и смесног. Објашњење најиростијих геометријских појмова (права лпнија, круг, угао, прави угао, паралелие линије,перпендикулариа, поделатроугаоника, четвороугаоппци, цравилни многоугаонпци). Објашњују се само геометријски појмовп, који су важпп за живот и за цртање. Ирости се ставови це доказују, цего се само исказују као нешто, што је очигледно. Овде се показује и иросто мерење иовршпна. Разред 1-ви. Понављање свега, што је учеио с нрилпчним задацима. Најпростија мерења запремипе тела.

VI. Историја 5 г чење почиње од 6. године и предаје се у разредима 4-ом и 3-ћем са но 2 часа недељпо. У разредпма 2-ом п 1-ом за историју и гео1'раФИЈу заједно по 4 часа ; ири том се, или назначи по два часа за свакц предмет, или 3 часа за историју и 1 за геограФИЈу.