Prosvetni glasnik

ОДЛОМЦН ИЗ ГЕОМЕТРИЈСКОГ ЦРТАЊА

0 Д Л 0 м ц и

ГЕОЈ^ЕЕТ:Р:&1сгсжог ЦРТАЊА за I. II. н III. разред гимназија и реалава од КОСТЕ ИВКОЗИЋЛ испита-ног аредавача пеготипске н. гимназије

(Наставак)

0 кружној црти Чл. 18. 1.) Међу кривим цртама нлЈЗнатнија је кружна црта. Ова постаје кад неку другу у равнини окрећемо око једне њене крајње тачке као око осовине, и онда ће друга крајња тачка оиисати криву црту. коју зовемо кружном цртом. 2.) Према томе је кружна црта она крива, која се сама у себе увија, а све њене тачке нодједнако су удаљене од .једне сталне тачке у равнини коју она затвара. Та равнина зове се круг, стална тачка у равнини зове се средиште круга, а кружна ц^та зове се обим круга. (Сл 9.). 8.) Права која сиаја средигате са једном тачком у обиму круга, зове се иолуиречник круга и означава се са латинским нисмом г. Н. пр. АО = г, т. ј. АС је полупречник (Сл. 9.). 4.) Права, која спаја две тачке од обима круга и иде кроз средиште, зове се ирвчник, и означава се са : 2г, што значи: двоструки полупречник. Права ВБ = 2г. 5.) Права, која у опште спаја две тачке од обима круга, а не иде кроз средиште, зове се тетива, н. пр. права ЕБ\ Тетива Је у толико већа, што се више приближује средишту, те по томе је пречник највећа тетива. 6.) Права, која иресеца круг у двема тачкама његовог обима, зове се сечица. Н. ир. ирава СгН. Јасно је да сечица није ништа друго већ дродужена тетива.

7.) Права, која лежи ван круга и додирује круг само у једној тачци, зове се дирка. Права КИ јесте дирка. (Сл. 9.). 8.) Један део од кружне црте зове се лук. Да би знали је ли обележен лук АВ или његова тетива АВ, ставља се за лук над АВ мали лук, а за драву црту меће се мала положена цртица. Тако је лук обележен са АВ, а тетива са АВ. — (Сл. 10.). А да се тачно одреди који лук мислимо, меће се око средине лука још ио једно писме. Тако н. пр. АВВ значи онај велики део кружне црте што лежи десно од тетиве АВ9.) Један део круга што лежи између тетиве и њеног лука зове се кружни одсечак. Ако тетива постане пречником онда је круг подељен на две једнаке половине које се зову иолукрузи. Ако у кругу један цречник стоји у правцу водоравном а други у отвесном, онда оба та пречника деле круг на четири једнакадела, који се зову четвртине круга (квадранти). 10.) Један део круга што лежи између два полупречника и дотичног лука, зове се кружни исечак Испуњена равнина између оба полупречника ВС и НС и лука ВН јесте исечак кружни. (Четвртина круга т есте исе»о. јv 1). 11.) Да би се могла одредити дужина појединих лукова, дели се цела кружна црта на 860 једнаких делова и 360-ти део зове се стеиен (о). Сваки степен дели се на 60 минута(') и сваки минут на 60 секунада("). По томе лук полукруга има 1803, а лук квадрантов 90°,.