Prosvetni glasnik

З.АПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТПОГ СА ВЕТА

95

у Макцима, и позива се саветда ствар проучи и каже своје мишљење. Савет је оддучио: да се умоди г. Ст. Марковпћ, иредседник Главног Просв. Савега, да ова акта размотри 11 савету рвФерише. Са овпм је закључен овај састанак.

САСТАНАЕ 899-ти 15. Децтбра 1888. г. у Бсограду. Били су : председнпк Стојан Марковић ; редовни чланови: Јов. Ђорђевил, Љуб. Ковачевић, Пера Ђорђевић, Др ЈВубомир Нздић, ванрсдни чллновџ : Др. В. БакиЦ Ђ. Станојевић, Фирмилијан, Момчило Иванић, Стеван Предић и Миливоје Симић. Деловођа Мил. Марковић. I. Нрочитан је н нримљен заиисНик 398-ог састанка. II. Ирочитано је писмо г. Министра просвете и дрквених посдова од 8. ов. м. ПБр. 13975, којим се шаље Савету модба г. Срећка Мидетића са 18 прилога и нозива се Савет да Одеаи: има л н модитељ квалиФикацију за нредавача иди учнтеља језика у средњим школама. Пошто је Савет ирегледао документе молиочеве, нашао је: да г. Срећко Милетић, има пронисану квалификацпју за иредавање историјско -Филолошких наука у средњим школама, а има и квалпФикацију за учитеља немачког језнка у средњим шкодама. III. Нрочитано је нисмо г. Министра нросвете 11 црквеннх носдоваод 15. ов. м. ПБр. 14.368, којим се шаље Гдавном Иросветном Савету молба г. Леоиолда Урлиха, заједно еа документима молиочевим о његоном шкодовању и нита се савет за оцену, да ли кандидат г. Леоиолд Улрнх има ироннсану квалнФикацију за предавача у средњим школама. Савет је нрегледао и нроучио молбу и документе молночеве, на је нашао;

да г. Леоподд Удрих нма квалиФикацију, ио којој му се моЈке новерити нредавање латинског, грчког н немачког језика с' литературом у средњим школама. ГУ. Прочитано је иисмо г. Министра нросвете и црквених нослова од 13. ов. м. ПБр. 14.215, којим се шаље Савету молба г. Мпдана Еасумовића бив. предавача, зајодно с' рукописом Д1рваци у римској Књнжевности" који је преведен с' немачког, п пита се Савет, да ли се ово дело може, по мишљењу иреводиоца, унотребитп за слушаоце философског Факудтета Велике школе. Ношто је дело превод, и преводндац га намењује слушаоцима Велике шкоде, то је Савет одлучио: да није нотребпо да га држава откупљује за нонуђену потребу, те с тога се није ни упуштао у ирегдедање дела. V. Прочнтапо је писмо г. минпстра нросвете и црквених нослова од 13. ов. месеца ПБр. 13.008 , којнм се упућују Савету акта по кривици г. Симе Јеротића, учнтеља новоханске школе, и позива се Савет да акта проучн и каже своје мишљење: може ди овакав наставнпк остати и даље у служби нросвете и васпитања. Савег је одлучио : да се умоле г. г. Стојан Марковнћ и УБубомир Ковачевић, да акта но кривици овог учитеља прегледају и Савету реФеришу. VI. Прочитано је нпсмо г. миннстра просвете п црквених послова од 12. ов. мес. ПБр. 14.175, којим се шаље Савету на нрегдед и оцену књнга „Сриска Историја за ншку основну шкоду" од Јоксима Ст. Марковића, и нита се Савет за мишљењз: може ли се ово дело унотребити као ручпа ђачка књпга за ученика IV. р. основних школа, иди као номоћна књпга за учитеље. Савет је одлучио: да се за нреглед п оцену овога деда умоде г. г. Љубомнр Ковачевић н Урош Благојевић .