Prosvetni glasnik

Година X.

Сббскл. 11.-14.

31. Јула 1889.

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

ГИМНАСТИКА ii ЊЕЗИН УТИЦАЈ НА НАРОДНЕ ЗАДАТКЕ говор Д-РА БОШНА ГАБРИЛОВПЋА (држан 4. маја 1889. у краљев.-срп. народном позоршнту на вечерњој забави »београдског , друштва за гимнастику и борење®).

Када се оио ире осам годииа основадо „Београдско друштво за гимнастику и борење", тада ником није ни на ум падало да ће се друштво ово моћи одржати само ириређивањем јавних забава и концерата. После оног одушевљења којим је иокренута сама мисао о оспивању оваког друпггва и којим је она нрихваћена од цвета грађанства срнске престонице; после оних говора које су онако ватрено водили људи из свију партија; после озбиљног и разложног нретреса статута друштнених и најпосле, после оног великог броја чланова, које помагача. које редовних — ниво није имао ни нрава да иосумња у реалан напредак његов Али „Чашу меда јошт нико не попи, Што је чашом жучп не загорча", (Његуш). и так,о нам већ први месеци тога тек основаног друштва за гимнастику показаше једног болесника, који поред све своје болести у редовима својих чланова представља најснажније и најздравије тело нашега млађег нараштаја -— наше друштво за борење борило се, бори се и данас и просветни глдоник 1889.

бориће се још дуго и дуго и с материјалним неприликама и мачем у руци, али без сумње у тој борби пе ће сустати, имајући па уму и узвишену идеју, рад које се бори и лепу, врло лепу пажњу коју му бар у оваким приликама указују сви најодабранији чланови београдског друштва. И кад тај борац мало посустане у тешкој борби за опстанак, а оп се онда обрати и нашим ирвим уметничким снагама и нашој публици, који му и овако „у зло доба, у гладне године" сви драговољно у помоћ притичу. Није нашем друштву цел пеговање песме, али шта ћемо кад баш српски песник овако пева: „Где је бола где је јада Песма блажи; Где се клоне, где се пада Песма снажи". (Змај Ј. Ј.) Ето то је разлог са којег друштво приређује концерте и тражи песму и онда кад му се не нева, то разлог са ког се и на хоризонту његових најмучнијих дапа ипак укажу сјајни зраци наде, воји тако 35