Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Бр. 5.

кее

XIII.

ОЛУЖБЕНИ ДЕО

УКАЗИ КРАЉЕВСКОГА НАМЕСНИШТВА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛ.ОВА Указом господе Краљевскнх Намесника, од 18. априла ове годнне, на предлог министра просвете и дркв. послова, постављен је за начелника треће класе просветног одељења Стеван ЛовчечиК, проФесор прве београдске гимнасије. Разрешен. Пређашњп начелник просветног одељења у министарству просвете и црквених послова, I'. Пера II. ЂорђевиА, разрешен је од начелничке му дужности 24. пр. месеца, пошто је Народном Скупштином пзабран п указом господе Краљевских Намесника од 1. апрнла ове год. постављен за члана Државног Савета.

СРЕДЊЕ ШКОДЕ Указом господе Краљевских Намесника од 1. ов. месеца премештен је за проФесора: у вахљевс^у швду гимнасију: Лука ЛачаревиК, ироФесор прве београдске гимнасије, по молби. ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА СРЕДЊЕ ШКОЛ.Е Разрешења Претписом мпнистровим разрешени су : у првој београдс^ој гимнасији: г. Стеван ЛовчевиК, проФесор, 18. априла ове године, пошто је променио положај. у тређој београдс^ој гимнасији: г. Живан ЖивановиЛ, проФесор, 12. пр. месеца, пошто је Народиом Скупштином изабран и указом господе Краљевских Намесника од 1. апрпла о. г. постављен за члана Државног Савета. у зајечарс^ој гимнасији: Радован МициК, предавач, 20. априла ов. год., по молби. У Вишој Женс^ој Ш^о^и: Станислава Сондермајерка, класна учитељица, 15. аир. ов год., по молби.

ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА Претписом министровим од 80. апр. ове год. уважена је оставка махинском Фактору у унрави држ. штампарије Пери ЗориЛу, а на његово место постављен је Ђорђе ВучетиК — Деда, словослагач те управе. ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Ностављења Претписом министровим постављен је: у пожаревачком округу : за привременог учитеља у Црљенцу Глшорије ПетровиА, пређ. привр. учитељ, 27. апр. ове год.

Разрешења Претписом министровим разрешен је : у врањоком округу: Михаило ЈанковиК, привр. вршилац дужности учитеља у Преображењу, 29. апр. ове године. СТЕЧАЈ На Великој Школи имају да се попуне катедре трговачког и меничког арава са стецишним иостуиком, и међународног и државног арава. Мпнистар просвете и црквених послова објављује овим стечај за попуњење тнх двеју катедара, и позива компетенте да се са својим сведоџбама иријаве до ирвог јуна ове године. Плата проФесора Велике Школе износи у почетку 3282-80 динара, а сваких пет година повпшава се са 757*80 динара. По члану 5. закона о регулисању проФесорских плата од 28. Фебруара 1875. год., „ако бп се тицало знатних научника, може се, по сноразуму с академијским саветом Велике Школе, одреднти мера прве плате проФесора Велике Школе,« као што се могу Краљевим указом признати и године професорске службе проведене на страни. ПБр. 1488. Из канцеларије мииистарства просвете и црквених послова, 28. априла 1892. године У Београду.

просветни ГЛ4СНИК 1892.

42