Prosvetni glasnik

4<?-

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Вр. 7 и 8.

XIV.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

УКАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАУВА КРАЉЕВСКА ВЛАДА Његово Величанство Краљ, указом Својим од 4. јуна ове год., уважавајући оставке које су Му поднела сва г.г. министри, благоволео је истим указом вратити их на њихова пређашња места, сем г. пуковника Драгутина Франасовића, министра војног, који је стављен на расположење, а на његово је место постављен за министра војног г. ђенерал Сава Груји"ћ, народни посланик и ванредни посланик и пуномоћни министар у пенсији.

ПОМИЛОВАЊЕ СВЕШТЕНИХ Л.ИЦА Његово Ведичанство Краљ, указом Својим од 12 јуна ове год., благоволео је, на нредлог иредседника Минпстарског Савета, минисгра просвете и цркв. послова, у путу мидости: ослободити са свим од казне свештена лица, која су осуђена по тач. 3. чл. 174. закона о црквеним властима; и свештена лица, која су осуђена по тач. 5. чд. 174. истог закона, на забрану свештенодејства до тридесет дана; смањити на иоловину осуде казну забране свештенодејства свима свештеним дицима, која су по тач. 5. чд. 174. закона о црквеним властима осуђена на забрану свештенодејства преко тридесет дана ; иовратити ираво на еаитрахиљ и ираво да могу тражичи иарохију, свима свештеним дицима, ирооиктни глжсииЕ 1б93.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Његово Величапство Краљ, указом Својим од 4. јуна ове год., бдаговолео је оддиковатп орденом Таковског Крста I степена, д-ра Лазара ДокиКа, председника Министарског Савета. министра нросвете и цркв. посдова, у знак признања његових заслуга за Краља и Отаџбину.

коЈа су по старом закону о црквеним властима осуђена на свагдашњу забрану свештенодејства; и ирекинути извиђај и суђеље, као и извргиењв осуда, над свима свештеним лицима за кривице под тачкама 1 , 2., 4., 5. и 7. члана 173. закона о црквеним вдастима, бидо да су учиниоци до данас тужени или не.

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Његово Величанство Краљ, указом Својим од 23. јуна ове год., благоволео је одобрити решење Народне Скупштине, које гдаси : „1. Овлашћује се председник Министарског Савета, министар просвете и црквених послова, да чланом 73.закона о основним шкодама нрописани надзор ради оцене учитељског усаехаче изврши у овој 1892.—93. школској години; 2. Срачунавање оцен& за периодску повишицу пдате извршиће се према резултатима, пропнсаним чданом 6. закона о учитељским платама, без обзира нато, што нема овогодишње оцене".

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА ВЕЛИКА ШКОЛА Разрешење Г. Светомир ИиколајевиК, досад. проФесор Вел. Школе, који је указом Његовог Величанства Краља од 24. јуна ове год. постављен за члана Државног Савета, разрешен је од дужности проФесорске нретписом министра просв. и цркв. посл. од 24. истог мес.

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Разрешеље Претписом министровим разрешен Је Љубомир Ћири&, проФесор пожаревачке гимназије, 25. јуна ове год., пошто је променио нодожај.

47