Prosvetni glasnik

388 ПРОСВЕТНИ КОВЧеЖИЂ

ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ Г. Живан Живаиовић, држ. саветник у пенсији послао је мипистарству просвете и црквених послова 25 примерака књиге „Из Природе. Мањи списи д-ра Јос. Панчића" с наменом, да се те књиге разашаљу као поклон књижницама основних школа, „које се налазе у срезовима око Копаоника у његовом подгорју, ради спомена на писца им, великога истражиоца тога краја, пок. д-ра Ј. Панчића, како би и учитељи тога краја имали повода да, читајући списе његове о Копаонику, исти такође испитују". — Министарство је извршило жељу дародавчеву. 0 годишњим испитима при крају 1893—94 шк. године поклонили су за награђивање добрих ђака: Г. Мил. ЧБ. Милићевић, библиотекар Нар. Библиотеке, основној школи у Рипљу 100 комада своје књиге „Анђео у Паланци" и 10 ком. књиге »Јован Ђак», а сем тога и 1 примерак «Поменика знатних људи", у лепом повезу, за књижницу поменуте школе; Враћа Самуровићи, трг. из Шапца, основној школи у Прљавору 10 ком. вДекламатора"; Г. Ђока Брачинац и браћа му, трговци из Ражња, основној школи у Рујишту 16 комада разних књига; Г. Марко Недељковић, начелник среза млавског, основној школи у Каменову 6 ком. књига у вредности од 10 динира;

Г. Прока Вожић, коњички капетан, основној школи у Грошаици 14 комада књига (песме и декламације); Г. Марко Недељковић, срески начелник у пенсији, основној школи у Дубочкој 5 ком. књига, а г. Сретен Аџић, надзорник те школе, два динара, да се за тај новац купе књиге и да се њима обдаре најбољи ђаци; Г. Велимир Антонијевић, свештеник грљанске парохије, основној школи у Грљану 7 ком., а г. Коста Марковић, учитељ исте школе, 12 ком. разних књига. Основној школи у Врњцима поклонили су књиге за добре ђаке, и то: г. г. д -р Павле Јевтић, лекар ср. трстеничког, 10ком.; Илија Кораћ, трговац из Београда, 25 ком ; Ђока Живадиновић, обућар из Смедерева, 5 ком.; Михаило Поповић, трг. помоћник из Београда, 2 ком.; г -ђа Маца М. Петровићка, механџ., из Врњаца, 3 ком.; г-ђа Кораћева и г. г. Свет. Вошљаковић, телеграФист из Београда, и Јов. М. Вељић, учитељ из Врњаца, по 1 комад. Основној школи у Ужицу поклонили су књига : Општина ужичка у вредности од 20 дин.; а г. г.: Јеврем Јевтовић, трговац, за 15 дин.; Тома Наумовић, каФеџија, за 9'20 дин.; Јањо Манојловић, проФ., Спасоје Радишић, трговац, и Јокса Мићић, председник суда, по бдинара; Вук Оетојић, обућар, и Мих. Радовановић, судија, по 4 дин ; Урош Пешић,' трговац, Мих. Шајковић, лекар, и Лазар Тришић, књижар, ио 3 дин.; Лазар Лапчевић, свештеник, и Војин Давидовић, механџија, по 2 динара.

Напомена. Због словослагачког страјка у Државној Штампарији, који до данас још није престао, ова свеска није могла изићи на време, а то ће се десити и са септембарском свеском, која ће се морати спојити са октомбарском у једну свеску. 14. Септембра 1894 год. у Београду. УРЕДНИШТВО „ПРОСВЕТНОГ ГЛАСНИКА'.

Одговорни урЕдник: Стеван ПредиК.