Prosvetni glasnik

321

<1

2. 0 принцину виртуелних брзпна п о посдедицама, које се из тога принципа изводе. 3. Статпка виткнх теда. Расветлити теорију довољпим бројем проблема. в.) Из космографије: 1. Облик земљин и њена велпчина. Паралакса сунчева; даљпне тела у сунчевој системн и звезда. 2. Кретање земље око сунца и са сунцем. 3. Проблем звездапе Фотометрије, испитпвања (мерења) и резултати о томе. XV. Из богословских наука. а.) Из историје хришЛанске цркве : 1 Стање источне цркве после смрти цариградског патријарха Фотпја до коначног оцепљења занадне цркве од псточне. 2. Патријарх Самуило I (1764—1780) п његов рад. 3. Најновнји покушајн да се уједине источна и западна црква. б.) Из канонског права: 1 Извори канонскога права, њихов ауторитет п значење за сувремене, познтивне црквене законе. 2. Канонисте руске цркве деветнаестога века; значај њихова рада и утицај на развитак црквенога права. 3. Самосталност и узајамни односн пзмеђу црквених и световних власти. в.) Из историје сраске цркве: 1. Одношаји синова Немањиних према римској цркви. 2. Одношаји пећских патрпјара с Русијом у XVII веку. 3. Пропаганда ислама у српскпм земљама п узроци њенога неуспеха. г.) Из догматичног богословља : 1. Критички поглед на протестанско учење о снасењу (благодет). 2. Анзелмова теорија о сатисФакцијп, њена историја и критика. 3. Црква као царство божје. д.) Из моралног богословља: 1. Крптички преглед хипотеза о моралу. 2. Одношај између хришћанства и културе. 3. Крнтичкп поглед на римско — католичко учење о јеванђелским саветнма (сопзШа еуап§еИса). цроевЕтни гджсник 1895. г.

ђ.) Из омилитике и аастирског богословља. сс.) Из омилитике: 1. 0 лшвоту и прововедништву Јована Златоустога. 2. Проповедничка књижевност у православној српској цркви. 3. Главне особине хришћанскога нроиоведништва. /Ј.) Из литургике: 1. Богослужење у апостолском веку. 2. Елементи из старозаветног богослужења у новозаветној цркви. 3. Утицај хришћанске религије на развијање уметности. /.) Из пастирског богословља : 1. Учитељска и пастирска радња светог апостола Павла. 2. 0 односима између цркве и школе. 3. Какав треба да буде свештеннк но захтевима Светога Писма.

Ови задаци важе од данас на за трн године. ПБр. 7701. 27. маја 1895. год. У Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Љуб. Клерић с. Р.

По саслушању Главнога Просветнога Савета, а на основу 3. алинеје §-а 4-ог закона о устројству гимпазија, Мннистар просвете п црквенпх послова прописује ова ПРАВИЛА о полагању учител.ског испита из музике и певања за средње ш^о*де Члан 1. Учитељскп иснпт из музике и невања могу иолагати она лнца, која су најмање с добрим успехом свршида коју средњу плн стручну школу у Србијп иди на страни. Чдан 2. Кандидати који желе полагати тај испит, нмају се тога ради писмеио јавити минпстарству нросвете п црквеннх носдова. Уз пријаву придожиће сведочанство о свом шкодоиању, уверење о свом вдадању и заннмању за време проведено ван шкоде 42