Prosvetni glasnik

64

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

карту, све у лепом и тврдом повезу, а тако и леп орман са с.таклетом за каижницу.

Г. ЈаЊО Т. МанОЈЛОВиЂ, директор ужичке реалке, приложио је и ове, као и сваке године, Фонду сиромашних ученика ужичке реалке 25 динара с тим, да се, у част и славу свог Крсног Имена, Св. Архиђакона Стевана, раздаду сиромашним ученицима поменуте реалке. Управа Дриносавскога Кола Јахача, за округ ужички, поклонила је Фонду за сиромашне ученике ужичке реалке 15 динара. Г Стеван Ловчеви^, директор I београдске гимназије, поклонио је књижници ужичке реалке по један примерак I и II књиге своје Оиште Историје. Обе су књиге у веома лепом повезу. Добротвори основне школе у Дворанима (ср. расин., окр. крушев.): г. Сретен М. Аџи~ћ, проФе-

сор београдске Учитељске Школе, посетивши, о овогодиппБем распусту, ову школу, уписао се за члана »утемељача« там. ђачке читаонице и положио иет динара. — СрпСКО Пољопривредно ДруШТВО поклонило је ђачкој читаоници осам разних одабраних књига , а као поклон вредним ђацима, који су са вољом радили при уређивању школске баште, друштво је послало 20 „Пољопривредних Бележака", од Др. Лапчевића, и 5 књига »Гајење биљака за исхрану стоке.« — Г. Ђорђе КојИ"ћ, Србин из Босне, а салашњи ђак ниже духовне академије у Одеси (у Русији), при овогодишњој посети ове школе поклонио је ђачкој читаоници повезану „Илустровану ратну кропику за 1877— 1878 годину."

Г. Мих. Вуксановић, начелник среза ужичкога, приликом овогодишње светосавске прославе обдарио је неколико добрих и сиромашних ученика основне школе у Стапарима са: 10 динара.

1

»

Одтоворни уредник: Стеван ЛредиА.