Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНЖ

Бр. 3.

ХУП.

СЛУШБЕНИ ДЕ 0

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ У ЗАКОНУ 0 УЧИТЕЈБСКОЈ ШКОЛИ Народна је Скупштина рсшида и Његово Ведичанство Краљ Адександар I потврдио је овај БАКОН 0 ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОМА о УРЕЂЕЊУ УЧИТЕЉСКЕ Ш К 0/1 Е од Н. октобра 1870. год. Члан I. Чл. 7. замењује се овако: Учење у учитељској школи траје четири године, и по томе се шкода делл на 4 разреда. Члан. II. Чл. 24. закона о уређењу учитељске школе од 5. октобра 1870. годпне замењује се овако: Ученици учитељско школе живеће у интернату о свом трошку. Сиромашнп ученицп, који су свршили 4 разреда гимназије са одличним или врло добрим успехом и имају примерно владање, примаће се и издржаваће се о државном трошку. Колики ће се број ученика сваке године примити у I разред учитељске школе, одобрава министарски Савет на предлог министра просвете и црквених послова. Правила о заједничком живљењу ученика прописује министар просвете и црквених послова. Члан III. После 31. члана тога закона додаје се нов Члан 32. Ради стручнога образовања учитељица основних школа установиће се женска учитељска школа онде, где министарски Савет нађе за подесно. У женску учитељску школу примају се ученице, које су свршиле четири разреда више женске ВРОСЂЕТНИ ГДАСВИК 1896. г.

школе или гимназије. Она ће бити уређена онако исто, као п мушка учитељска школа; ну у њој ће радити и разредне учитељице, које ће пазити нарочпто на владање ученица. Оне ће пмати иста права као и разредне учитељице више женске школе. ПРЕЛАЗНА НАРЕЂЕЊА 1. Ученпци садањег III разреда учитељске школе свршиће школу по досадањем закону. 2. Измена члана 24. ступиће у живот онда, кад буде спремљено све што треба за добро уређено заједничко живљење ученика. 3. Члан 32. ступиће у живот 16. августа 1896. године, п тада престају важпти сви они чланови закона о уређењу Више Женске Школе од 19. јануара 1879. п 31. октобра 1886. године, у којима се говори о учитељској спреми, у колико се односе само на ту стручну спрему; ну ово се неће односити на ученице које сад уче четврти и пети разред Више Женске Школе. 7. Фебруара 1896. год. у Београду

УКАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА ОДЛИКОВАЊА Указом Њег. Велич. Краља од 22. Фебр. о. г. одликовани су: Орденом Св. Саве II редом: г. Љубомир КовачевиК, министар просвете и црквених послова; Орденом Св. Саве III редом: Сара ЕарамарковиКка, потпредседница Женског Друштва; Орденом Св. Саве IV редом: Јелена МарковиКка, пословођа Женског Друштва; Асаазија СтојановиКка, Јелена СтокиКка, Милка Г. МиловановиГхка и Софија ИвановиКка, управне чланице Женскога Друштва.