Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Бр. 11.

ХУИ

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ЗАКОН 0 ИЗМЕНАМА И ДОИУНАМА У ЗАК.ОНУ о УОТРОЈСТВУ ВЕЛИКЕ ШК01Е од 24. септембра 1863 године (Збор. XVI стр. 75,са нзменама и допунама овога.

Члан I

§ 5. укида се.

4.1 ан II § § 9 и 9-а укидају се и аамењују овако : § 9. Редовни учениди Ведике Школе дужни су учити иредмете свога Факултета ио реду, који Факултет утврди и иодагати исиите, како из иојединих предмета, тако и ио групама наука, по прописима, које ће Мииистар просвете прописати у споразуму са Академијским Саветом, ирема захтевима државпе службе и веће Факултетске спреме, а са обзиром иа § 4. 6. 7 и 8-ми закоиа. Члан III § 10. замењује се овако : Редовни су ученици дужни посећивати часове вежбања у лабораторијама, семинарима и институтима, по распореду, који ће утврдити Факултетски Савети. Члан IV § 13. замењује се овако : Предавање наука у свима Факултетима траје четири године. Скраћени рок учења није допуштен нн у ком случају. То се правило има одржати и при преласку ученика из једног Факултета у други или из страних Факултета у наше. просвктни гдасник 1896. г.

Члан V § § 14. и 15. са ирелазним наређењем, укидају се и замењују овако: § 14. Ректор и редовни проФесори свију Факултета чине Академијски Савет, а скуиови редовних и ванредних проФесора појединих Факултета са њиховим старешинама чине Факултетске савете. Гешења Академијског и Факултетског Савета, пуноважна су, кад су донета већином гласова од целокупиог броја чланова који чине Академијски односно Факултетски Савет. Члан VI § 22. замењује се овако: Академијски Савет бира из средине својих чланова, сваке године, једног пословођу (декана) коме ће бити дужност, да води протокол Саветских заседања, а у случају потребе да засгупа ректора нрема датим упутствима, н у онште, да помаже ректору у вршењу његове дужностн. Еанцеларијске, бдагајничке и библиотекарске послове врши, под надзором и по одобрењу рекктора, секретар Бедике Шкоде, који има квалиФикације, ранг и плату наставника средњих школа, њему се по потреби може дати у помоћ један писар у рангу писара мин. просвете. Чдан VII Додаје се § 22. а, којн гласи овако : Факултетски Савети раде послове својих Факултета по уредбама, које ће онн у споразуму са Академијским Саветом и Министром просвете утврдитн. Они бирају себи старешине за четири године. који ће руководити њихове посдове. ,

§

Чдан VIII замењује се овако :

Који ученик добро подожи исните из свију предмета свога Факудтета добива на крају шкодовања Факудтетску диплому.

69