Prosvetni glasnik

6

СДУЖВЕНИ ДЕО

за који од струч них иредмета моћи ће се као државни бдагодејанци спремати за то. За публицирање научних радова но семинарима основаће се нарочити органи. Унутарње устројство семпнара и начин рада одредиће Факудтет, на преддог наддежних ироФесора. § 7. Колико ће семестара трајати предавање предмета, као и кодико ће трајати учење стручних група предвиђених у § 3. одређиваће Факудтет. Тако^ исто он може решити : 1) да се спепијадно курсеви из неких или свих предмета оне групе за коју не би бидо сдушалаца, предају оним слушаоцима који су изабрали себи групу; 2) да на молбу сдушалаца долушта учење више група. § 8. Распоред предмета утврђнваће се по правиду сваке четврте године. За предавање сваког појединог предмета не може се укупно одреднти више од 6 часова недељно, а 18 часова за сва предавања у једној години. Часови предавања трајаћо као и до сад % сата, а веџбања пун сат. § 9. Иснити су на правном Факудтету годишњи и стручни. Годишњи се испити подажу из општих предмета, кад се иредмет сврши из сваког Предмета за се, по досадањем начину. Но за Енциклопедију нрава, Римско право и Историју словенских ирава, Факудтет ће моћи решпти, да се у једно исто време подажу. Од оеаежШса добивених на годишњим исиитима зависпће предазак у старију годииу, односно дозвода за иодагање стручних испита. Стручни се исиити подажу из' стручних предмета опе групе, коју је сдушалац изабрао, прва половина на крају треће, а друга на крају четврте, комисијски. § 10. За време и начин иолагања испита, састав иснитне комисије, њено унутарње уређење и начин рада важе одредбе Опште Уредбе, у колико Факултет не би друкче решио, с обзиром на свој задатак. § 11. Оцене се дају за годишње испите по досадањем начпну, за сваки предмет за се, а код стручних испита, свакн члан испитне коиисије даће на основу укупног ресудтата испита, оцеиу, је ли испит иоложсн пли није. У случају једиогдасног решења, да је иснит подожен, моћи ће се још гдасати: је ли подожеп са одликом. § 12. Ова уредба не важи за садање сдушаоце четврте годнне. У почетку идуће шкодске године остади сдушаоци изјасниће се, коју групу бирају и тада ће се сдушаоцима III и IV године испити подожени из стручних предмета урачунати у стручан иснит, а из осталих неположених предмета ноложиће. један општи испит на крају IV године, као други део стручног испита.

Ову уредбу правничког Факултета одобрио је г. министар просвете и црквених посдова актом од 3. јануара ове године ПБр. 30236 1896. године.

УРЕДБА ТЕХНИЧКОГФАКУЛТЕТА

§ 1Задатак је техничког Факудтета: а) стручно спремање техничара, за све техничке гране; б) спремање наставника за технпчке школе; в) ширење техничке науке и вештине. § 2. Тај задатак постизава се путем редовних предавања, вецбањем у салама за цртање, у лабораторијама (радионицама); кабинетима; екскурспјама и у пољу на практичним радовима. § 3. За прво време обратпће се погдавита пажња на спремање грађевинских инжењера, ади ће се датп п могућност и за спремање архитекта и машинских инжењера. Према томе ће се и предавања делитп на три одсека п то: I Грађевпнско-инжењерски одсек; II Архитектски одсек; III Механичко-технпчки одсек. § 4. У техничком Факултету предаваће се ове науке и вештине: 1. Виша Математика; 2. Физика; 3. Хемија; 4. Хемијска Технодогија; 5. Минерадогија; 6. Геодогија; 7. Метеородогија и Астрономија; 8. Грађевинска Хигијена; 9. Нижа Геодезија с практичким радом у пољу; 10. Виша Геодезија; 11. ТопограФско цртање; 12. Техничко цртање; 13. Припремно цртање; 14. Орнаментско цртање;