Prosvetni glasnik

>««* тЈшии^ ј\Г.ллЈгвз

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Вр. 12

ДЕЦЕМБАР 1899.

XX

СЛУЖБЕНИ ДЕО

УКАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА

ч"-',-..

ДУХОВНИ СУДОВИ ПОСТАВЉЕЊЕ Указом Њег. Вел. Краља, на иреддог министра иросвете и црквених послова, постављен је: у духовном суду епархије тимочке : за члана: свештеник Јосиф ЖивковиЛ, парох зајечарски, 15. октобра ове године. УНАПРЕЂЕЊЕ Указом Њег. Вел. Краља, на предлог министра иросвете и црквених послова, постављен је: у духовном суду енархије тимочке: за писара друге класе: ђакон Јован СавиК, писар треће класе истога суда, 15. октобра ове године.

УКАЗИ МННИСТАРСКОГА САВЕТА

ДУХОВНИ СУДОВИ ПОСТАВЉЕЊА З г име Њег. Вел. Краља, указима министарскога савета, на предлог министра просвете и црквених нослова, постављени су : у духовном суду епархије београдске : за нисара друге класе: ђакон Димитрије Стевановић, практиканат истога суда, 25. новембра ове године; у духовноме суду енархије тимочке : за писара друге класе, а да врши дужпост секретара и прима плату из плате овога, ђакои Владимир РашиА, практиканат истог суда, 17. новембра ове године. РАЗРЕШЕЊЕ У име Њег. Вел. Краља, указом министарскога савета, на предлог министра просвете н црквених послова, разрешен је: ђакон Милан ПеришиА, писар друге класе духовнога суда епархије београдске, по молбн, 17. новембра ове године. ► цгосветни гласиик 1899. г.

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ПОСТАВЉЕЊЕ Претписом министра просвете и црквених нослова постављена је: у Вишој Женској Школи у Веограду : за класну учитељицу: Шарија ГолемовиЛка, учитељица у пенсији, 16. новембра ове године. ■—-—»-»-«-■ * РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА Свима окружним и месним ишолскин одборима (о арииремама за увођење Ручнога Рада у народне школе) Законом о народиим школама уведен је међу остале наставне предмете и Ручни Рад као обавезан предмет. Овај је предмет новина у нас и требаће повише времена и трошка док се он уведе у наше школе, то јест, докле се сви наставиици не обуче у њему и докле се не набави алат за све врсте Ручнога Рада. Те веће издатке око увођења овога нредмета нарочито има да ноднесе ова година. Да би се обучили учитељи народних школа овоме новоме предмету, мииистарство просвете је ове годпне преко Удружења за увођење Ручнога Рада у мушке гаколе нриредило два виша курса у обема учитељским школама (у Алексинцу и Јагодиии) и један инФормациони курс у Београду, за обуку оних учитеља, који ће после обучавати своје другове на нижим курсевима по окрузима. Поверено ми министарство и даље ће водити бригу о овоме, за шта сам и потребну суму ставио и у буџет за идућу годину. Но да би се наставници наших народних школа што аре обучили овоме предмету, нотребно је, да и окружни одбори учине своје, но примеру ужи85 шштшж