Prosvetni glasnik

23 9-

нарочито они у продужним школама, овако добивеним књигама знатно проширили круг свога знања. Рад на народном просве^ивању. — Прошле године нриредпло је у Мннхену Удружење за народно просвећивањс дванаест курсева, а физнчко-хемијскн завод два курса за народ. На овим курсевима било је 2604 слушалаца, од којих је било: 478 раденика, 1735 ученнка, учитеља и учнтељица, трговаца и трговачких помоћннка и пољопривредника н 391 лице другога занпмања.

Школе у Италији Министар просвете и дете једнога народнога учитеља. — Недавно дође у Рнм некн дечко, коме је могло бити нешто впгае од десет година, уђе у мннистарство просвете и умолп да га пусте пред министра. Послужитељи нису у први мах хтели да му учине по жељп, али кад дечко рече, да има лично миннстру да саопштн нешто врло важно, прнјавише га министру и овај га прими. Дечко изјави министру да је син једнога народнога учитеља, али да је остао без оца н мајке, а жељан је науке, па је дошао министру, да га умоли, да га бесилатно прими у који васпитни завод. Уз то му је нспричао, како се бесплатно довезао у Рим и како нема више ни новаца ни хлеба. Дечко је говорио слободно и отворено. Министар је био ганут молбом овога дечка, и примио га је за питомца у народном конвикту у Налерму. Шкодб у Швајцарокој Учитељска удружења. — Готово сви учитељи швајцарскпх школа, како народних тако и средњпх и виших, удружнлп су се и склонплп Савез свих учитељских удружења у земљи. Савез пма више одсека, ирема мно-

госгрукпм задацнма, коЈПма ваља да одговоре сва ова удружења. Организација овога Савеза тако је изизведена, да бн требало да послужи као углед свима учитељскнм друштвнма осталих земаља п народа. За ова.ј мах немамо прн руци свих података о опо.ј органнзацији, те указујемо само на поједине одсеке у Савезу швајцарских учитељских друштава. Један одсек се стара о друштвеноме органу, ко.ји оспм лнтерарних прилога доносн редовно и: упутства за практичан рад т школи, вести о школама и школским нзложбама, нарочите нрилоге за ручне радове н цртеже. Други одсек има да се брпне о издавању листа и нарочитих списа за младеж. Нарочитим тајницима је задатак, да извештавају о школским прилнкама н односпма.* о нразним учитељскнм местнма и др. Бољи учитељп раде на усавршавању учила. Нарочитн се одсек брине о нутовању учитеља. Ностоји п нарочита задруга за учитељске з т довице и спрочад, којом опет управља нарочитп одсек Савеза.

Школе у Енглеоко]' Дечја игралишта у Лондону. У самоме Лондону има 8000 дечјих нгралишта, и за одржање реда п чистоте но овим игралиштима трошп се тазхо годишње но два мнлнјуна дннара. Колико бп према овоме, сразмерно, код нас ваљало да је дечјих забавишта и игралишта?

Школе у Миоир у Школе, наставници и ученици. — У Мисиру еу народне школе врло различито уређене, што долази од великога броја различитпх народа, племена, језика и вера, којих је у Мисиру, и због чега свакп на свој начнн уређује школе за своју децу. Прве школе у Мисиру биле су чисто верске, јер и Мухамеданцн и Еопте својим школама дају всрскн карактер.