Prosvetni glasnik

Б Е Л Е Ш К Е

373

београдскога 2, ваљевскога 2, врањскога 1, крагујевачкога 5, крајннскога 3, крушевачкога 3, моравсвога 5, нишкога 5, нодрннскога 4, пожаревачкога 4, рудничкога 3, смедеревекога 1, тимочкога 1, и града Београда 1. Само нз округа: пиротскога, топличкога и ужичкога нема ниједнога. За наставнике на овоме курсу постављени су: Јован С. Јоваиоиик, надзорник курсева, који ће у исто време бити и управник овога курса; Јован ЖилијешИ, учитељ Вежбаониде јагодинске; Благоје ИлиИ, учитељ Вежбаоннце; алексиначке, Учитељске Школе, и Димитрије СтојановаЛ учитељ у Београду. Ј.

Школе у Српству Српска Школска Матица у Далмацији. — У Далмацији настојавају, да установе Српску Школску Матнцу, која би воднла старање о српским школама у тој српској земљи. Ове године о св. Сави су биле на многим . местима у Далмацпји приређенс забаве, чнј је прнход био намењен Школској Матици, и свуда је било ирилога и преко очекивања. Сад ће се састати сабор изасланика свих места у Далмацији и на томе сабору ће изабрати одбор, који ће спремити правила за ово ново српско просветно друштво.

Школе у Русији Недостаци средњошколске наставе. — У Русији нису задовољни средњим школама и наставом у њима. У главном налазе им ове недостатке: наставна грађа је неправилно расиоређена, те у млађим разредима програм много већи но што је у старијим разредима; класични језици отночињу се врло рано учити и врло нм се много часова даје; матерњем језику не обраћа се довољна пажња; не води се рачун о дечјим наклоностима према једној или другој групи предмета; ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

ученици се врло мало упознају с природом и стварима, које их окружују; школа готово ни мало не спрема за практични живот; са ученицпма се ретко чине излети ван школе н у опште наставници се врло ретко баве са ученицима и ван часова школских; слаба је саморадња код ученика; нспити нису још укинути; уџбеници су врло скупи и често се мењају; физичко васпитање ученика врло је занемарено; у школама још нема школсклх лекара, који би се старали о здрављу ученичкоме и хигијенским погодбама у школи.

Школе у Аустро-Угарској Број слушалаца у највишим школама — Према службеним извештајнма било је крајем 1899. у највишим школама у Аустрији 21.858 слушалаца, и то: на бечкоме универзитету 6111 слушалац, на чешкоме универзитету у Прагу 3102 слушаоца, на немачкоме универзитету у Прагу 1281 слушалац, налавовскоме универзитету 1996 слушалаца, на градачкоме универзитету 1591 слушалац, на краковскоме универзитету 1293 слушаоца, на инсбру, шкоме универзитету 1022 слушаоцана черновичком универзитету 379 слушалаца, на техници бечкој 1310 слушалаца, на чешкој техници у Прагу 1165 слушалаца, на немачкој техници у Прагу 559 слушалаца, на лавовској техници 630 слушалаца, на градачкој техници 368 слушалаца.

Школе у Француској Школски конгрес у Паризу. Прилпком велике изложбе у Паризу одржаће се тамо, у почетку месеца августа ове године, велики школски конгрес, на коме ће се расправљати поједина школска и васпитна питања. Конгрес ће бити подељен у иет секција. У лрвој секцији расирављаће се питање о обучавању деце у домаћем 24