Prosvetni glasnik

1102

просветни ГЛАСНИК

Занатлијско -трговинскл настава у Аустрији. — У аустријс.ком министарству просвете ииа четири одељења са самосталним реФерентима за занатлијске и трговачке школе. Једно одељење управља општим пословима, који со тичу законодавства, надзиравања школа, образовања и постављања учитеља, наставних средстава, статистлке, музеја за уметност и индустрију у Бечу, технолошко-занатлијскога иузеја у Бечу, уметничко-занатлијских школа у Бечу и Прагу и других стручииж школа. Друго одељење управља државним занатлијским школама и средњим заводима. Треће одељење унравља општим занатлијским школама, шкодама за цртање, продужним школама. А четврто одељење управља трговачким школама, наутичком академијом у Трсту и другим наутичким школама. Б.

Почо1. школама у иностранству. — Немачка даје у име помоћи нсмачким школама у туђим земљама 300.000 марака на годину, Француска 800.000 франака, а Италија 100.000 лира. — То су све државе, које су се давно ујединиле; а шта би, преиа том, морала издавати Србија на те цели, кад још има близу 2 / 3 српскога народа под туђинском управом?! В. * Преуређеље јапанских школа. — У Немачку је послана једна јапанска комисија од трн члана, која нроучава немачке школе с намером, да се но угледу на њих преуреде јапанске школе. У том би случају ишли тамо немачки учитељи, нарочито они који су учили у оријенталском семинару у Берлину. Ну боје се, да се оштра, готово војничка дисциплина немачких гакола неће моћи тамо нзвести, и онда би немачка школска система тамо пропала. Б.

„ПгОСВЕТНИ ТлАСНИК" ИЗЛАЗИ у месечн11м СВЕСКАМА од б и вшпе ТАБАКА, на ВЕЛИКОЈ ОСМННИ. — СтАЈЕ годшпње : ЗА СгБНЈУ 12 динара, ЗА друге земље 15 дпнага (фрАНАКА). ПРЕТНЛАТА 'СЕ ШАЉЕ УпРАВИ ДрЖАВНЕ ШтАМНАРИЈЕ КРАЉЕвпнЕ Србпје у Београду . — Рукописи се шаљу уредништву (мннистарство просвете и црквених послова у беоггаду). О ни се , на захтев писаца , врат1ају.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ВДДД. Т. СДАСОЈЕВЦЋ

ШТАМПА ДРЖДВНА