Prosvetni glasnik

342

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНЦК

хиљада, па и више. Осим тога у граду ила свеучидиште проФесора, које служи као средиште кодежима. У једаи колеж удазо: један уиравник (Ћеап) с годигањом платом од 1000—3000 Фунти стерлинга; супленти (јеПшз) с годигањом идатом од 200—300 Фунти; разредне старегаине (Шогз), који се плаћају нешто из доходатка колежа, а негатоизонога гато плаћају ђади, и имају годигање 400—500 Фунти стерлинга; питомци (зскоГагз), вредни и заслужни слушаоци, који имају благодејање између 20 и 120 фунти стерлинга годигање, и најпосле ђаци у правом смислу речи, који плаћају за своје гаколовање и живот, и којих има у поједином колежу на четрдесет до осамдесет. — Из остатка доходака појединих кодежа плаћају се слуге, кувари, вратар и т. д., а уз то и управници добара 1 . Свеучилиште (ЈЈппегзИу) је проФесорско, наставничко тедо, слично Француском Колежу у Наризу; поједини слушалац није обавезан да иде на њихова нредавања. Највећи број проФесора имају 500—600 фунти годишње плате; свега има две или три катедре које доносе мање од '200 Фуната; с друге стране има једна која даје 1000 Фунти, а извесни нроФесори богословије имају до 1700; један између ових последњих, тзв. гедгиз има 2300 Фунти стерлинга; по кад-кад је за извесну катедру везан положај каноника шш протојереја саборпе цркве, и онда то све скупа доноси годишње између 1000 и 3000 фунти , иоред живљења у великој кући с богатим и нространим садом. — Али су и они са своје стране дужни да живе достојанствено, да буду гостоиримни, да дају разноврсне придоге и т. д, тако да троше сав свој доходак као и епископи и сви випји јавни чиновницн. У ОксФорду' 2 има на 1300 ученика, у Кембриџу на 1200, а толико ће их бити и у Лондону. Али је по опгатем правилу ово високо доиуњавање наука само за нлемство, за богатагае, једном речи за мали број и то прво с тога, гато много стаје (200—300 Фуната годишње, а искугаење је велико да се трогаи и вигае), друго с тога гато је то раскога интедигенције (чиста математика, грчки, латински) и што задоцњава удаз у плодне и богате каријере. Сваки од ученика има у колежу по две или три засебне собе, н сваки образује засебну кошницу. Они су дужни да у осам часова ујутру

1 Држи се да укунни дохотци колежа и свеучсилишта износе у ОксФорду 500.000 ф . ст. годишње, а да дохоци колежа у Кембриџу нремашају 184.000 ф. ст. — Оксфорд је год. 1854 имао 540 суплентских места. — Удружени ОксФорд и Кембриџ имају данас око 800 сунлентских и 900 питомачких (одн. нриправничких) места. II једна и друга добијају иајмарљивији и иајодличнпји ђаци као награде на расиисане стечаје (Деможо и Монтучи).

2 Данас их је овде 1800, а у Кембрицу 2000. — Видети о томе Ветодео^ е4 МопГиш, Ве Геп8е%петеп(; зирепееиг еп Ап^1е(;егге е! еп Бсоззе, 1870. Што се тиче више наставе у Енглеској и њенога разумевања, треба нам увек упућивати на ово изврсно дело, у коме је све о њој проучено и пзложено.