Prosvetni glasnik

б е л Е ш к е

367

каквих хешкоћа, иапротив искуство је доказало, да је баш потреба изазвала овакву реФорму. Заједнитао образовање у опште је најзгодније средство, да се изобичаји сеиарисани положај женскиња у данашњем друштву. Човек и жена нису никаква тајанствена бића. И мушко и женско ваља сматрати као продукте једне велике нериоде стварања, који стоје на истом степену интелигенције, који једнако осећају, на због тога треба да се још из младости што боље упознају. Да морал тиме неће ништа трпети, него да ће шта више напредовати доказано је нримерима у оним земљама, где је већ уведена заједничка настава. Говорник предлаже, да се у Немачкој са заједничком наставом узини иокушај, а он је уверен да ће се тиме сузбити и искоренити дојакошња предрасуда, која је чак и неким педагозима у крв ужла. Савременост и потребу заједничког образовања признали су у отвореној дебати сви учасници скупштине и изјавили су се за што брже осгварење Волфовог предлога. * Ческа народна Школска Матица — Познато је, да т 1еска Школска Матица има главни задатак, да издржава ческе народне школе. Ове године уписано је у те школе свега 12.222 ческих ученика. Ако се овим школама, које Матица у свему издржава, додаду и оне, ко.је Матица делимично потпомаже, онда се види, да Ческа Школска Матица води бригу о васпитању 20.000 ческе школске омладине.

ЈА1ШЕ ЗАХВАЛ.НОСТИ

Г. Коста Мицић трговац из Краљева и његова супруга Стана, поклонили су ШК0.1И Мрсаћској у округу чачанском једно звоно у вредности 150 динара, а за упокој душе њиховог рано преминулог енна Божидара. Одбор школе Мрсаћске иуаз .Ђује топлу захвалност дародавцима.

Г. Влада Марковић, трговац из Триове, послао је месној школи на дан 20. јануара дванаест топлих оковратних марама (»шалова«) за сиротне ученике. У име награђених учаника, школ. уиравитељ изјављује г. Влади благодариосг на дару.

„Иросветни Гласник" излази у месечним свескама од 6 и више табака, на великој осмини. — Стаје годишње: за Србију 12 динара, за друге земље 15 динара (/франака). — Нретилата се шаље Уирави Државпе ЦЈтамаарије Краљевине Србије у Београду. — Рукоииси се шаљу уредништву (Министарство иросвете и црквепих иослова у Београду). Они се, па захтев иисаца, враАају.

Одговорни УРЕДНИК В/1АД. Т. СЈ1ДСО(ЈЕВИЋ ШТАМПА КРАЉИЦЕ Н АТАЛИЈЕ ТЛ. ВР. 82. ДРЖИВНА ШТАМПЛРЈШЛ