Prosvetni glasnik

372

ПГОСВЕТНИ ГЛАСНИК

РАСПИСИ МИНИСТРД ПР0СВ1ТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

Окружнии шкодским одборима По ч.1. 23 закона о народним шкодама упис у I разред врши се од 1 до 16 маја. Многа деца у овом размаку времена нису узел.а седму иаи осму годину и стога месни шкодски одбори неће да уписују ту децу у школу. Зато се родитељи обраћају Министарству просвете и моде да се одобри упис њихове деце. Да месни шкодски одбори и нехотично не би грешиди придиком уписа, наређујем да у I разред уписују и ону децу која ће до 1 септембра узети седму (по градовима) или осму (по седима) годину, ако то родитељи жеде. Деца која до 1 септембра нису узела седму односно осму годину, не могу се уписати у I разред према закону, нити се смеју примати да походе школу као приватни ученици. Урадити даље што треба по овој мојој наредби. ПБр. 5286 10 марта 1905 год. Министар у Београду. цросвете и црквених послова, Анд. НиколиЂ с. р.

Окружнии школским одборила У чл. 33. закона о народним школама није одређено кодико декара треба да утврде да је неки учитељ неспособан за сдужбу, на да га с тога треба пензионисати. Исто тако није речено ни то да ли у овим случајевима декаре одређује школска власт или их узимају сами учитељи који желе да се пензионишу. Зато, да би се избегле могућне злоупотребе у овоме, одлучио сам, с обзиром на чл. 86. закона и мишљења Главног Просветног Савета, да се одсад могу стављати у пенсију учитељи и учитељице, но чл. 33. школског закона, само на основу лекарског уверења тројице лекара које Министар просвете одреди, и који ће бити дужни да у уверењу утврде и идентичност личности учитеља кога су прегледали. Ову моју одлуку саопштити свима учитељима и учитељицама. ПБр. 5394 11 марта 1905 год. Министар Београд иросвете и црквених послова Анд. Николи-ћ с. р.

Свима Унравитељима учитељских школа На основу чл. 8. закона о уређењу Учитељских Школа од 5. октоара 1870. год. а по предлогу Главног Просветног Савета одлучио сам да приложени */. Наставни план од сада буде наставни план свих наших мушких и женских учитељских школа.