Prosvetni glasnik

650

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНПК

неси четрдесет и три — — — и тако даље до иедесет, а за тим ово исто иоиовити брже, па иосде казати да изваде и раде на рачунаљкама. * Овако исто прећи и бројеве од педесет до шесет, онда од шесет до седамдесет, од седамдесет до осамдесет, од осамдесет до деведесет и од деведесет до сто. Код непарних десетица иоследн.а непарна десетида може да се подели заједно с јединицама, нпр. код седамдесет и пет: поделити најпре гаездесет па после петнаест. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

О ИНЕРЦИЈИ ЈЕДИА ^ЛЕ^ЦИЈА ИЗ Е1?СПЕРИМЕНТА.ЛНЕ ФИЗШ^Е

Физичке науке постоје на овим принципима: 1) принцип акције и реакције, 2) принцип релативитета, 3) принцип конзервације енергије и 4) принцип инерције. У свима физичким појавима остварени су сви ови принципи, али показати из појава ове принципе, то је ствар научних метода, а и главни проблем физичких наука. Упознати ученике са овим апстрактним појмовима ствар је доста тешка. Најсигурнији се успех постиже, кад сами ученици у разговору са наставником претресају узроке појединих појава и проналазе законе, по којима се они дешавају. То ће се постићи на тај начин, што ће наставник ностављати појединим ученицима подесна питања, којим ће их наводити да сами размишљају о узроку појава и свој суд дају. ❖ Наставник. 0 чему смо говорили прошлог часа из Физике ? 1 Ученик. 0 кретању тел.а. Н. Можеш ли то укратко поновити? Уч. Кад неко тело своје место у простору мења, .онда кажемо да се креће ; а ако га не мења, онда је у миру. Н. Има ли правога мира? Уч. Нема, већ само у односу према другим телима која се крећу.

1 Овакав дијалошки обдик иредавааа узео сам по угдеду на најновије Об(;■дааМ-ово дело 1Ле 8сћић1е Дег Сћеипе, за које се стручна крихика изразила да се иосле чувених Тупс1а1-овпх лекдија из Физике није иојавило дело овакве иедагошк е вредности.